Skip links

Στη χάση και στη φέξη του φεγγαριού!

Στο πλαίσιο της δράσης του National Geographic οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης ασχολήθηκαν με το γοητευτικό φαινόμενο των φάσεων της Σελήνης. Η Σελήνη αποτελεί το πλέον φωτεινό ουράνιο σώμα στον νυχτερινό ουρανό, ενώ έχει ιδιαίτερη θέση στην παιδική σκέψη. Οι μαθητές, σαν μικροί ερευνητές, αξιοποίησαν την περιέργειά τους για να γνωρίσουν τη φύση και τα χαρακτηριστικά του φεγγαριού.

Πώς ένας διαστημόπλοιο φεύγει από τη Γη και πάει στη Σελήνη;  Γιατί οι αστροναύτες στο φεγγάρι μια πετάνε , μια πατάνε; Ποιος και πότε πάτησε πρώτος στη Σελήνη; Γιατί φορούν διαστημική στολή; Έχει η Σελήνη δικό της φως; Ποιες είναι οι κινήσεις της; Γιατί η Σελήνη μοιάζει να έχει εξογκώματα; Αλλάζει το φεγγάρι σχήμα; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα τούς απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της δράσης και φυσικά προσπάθησαν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις.

Παρατήρησαν εικόνες και φωτογραφίες, διάβασαν και  συζήτησαν πληροφορίες. Σχεδίασαν κι έκοψαν φεγγάρια για να τα κρεμάσουν και να φτιάξουν τον δικό τους σεληνιακό πίνακα. Διασκέδασαν βάζοντας τις καρτέλες με τις φάσεις της Σελήνης στη σωστή σειρά. Ανοίγοντας και σκαλίζοντας μπισκότα με λευκή γέμιση έφτιαξαν τα πιο γλυκά και γευστικά πρόσωπα του φεγγαριού!

Οι μαθητές παίζοντας με τα διάφορα μοντέλα εξοικειώθηκαν με το φαινόμενο των φάσεων και γνώρισαν καλύτερα τον κοντινότερό μας γείτονα στο διάστημα! Έμαθαν τις σημαντικότερες πληροφορίες με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο, υιοθετώντας μια θετική στάση απέναντι στην επιστημονική προσέγγιση του θέματος.

Μισοφέγγαρο ασημί
     γέρνει μες στο γιασεμί    

Οδυσσέας Ελύτης

 «…Τρέξανε τα παιδιά, πήραν στα παχουλά τους χέρια το φεγγάρι κι όλη τη νύχτα παίζανε στον κάμπο….»

Γιάννης Ρίτσος


Return to top of page