Skip links

Έκθεση Φωτογραφικού Υλικού των μαθητών της Β’ Δημοτικού

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας και συγκεκριμένα της ενότητας «Μες στο μουσείο», οι μαθητές της Β’ Δημοτικού συμμετείχαν σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα, σκοπός του οποίου ήταν να γνωρίσουν τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού.

Με αφόρμηση τα κείμενα και το φωτογραφικό υλικό του σχολικού εγχειριδίου της Γλώσσας, οι μαθητές συζήτησαν για παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας στην καθημερινή τους ζωή, τα οποία συνέκριναν με τα αντίστοιχα σύγχρονα.

Ως επιστέγασμα της διδασκαλίας, ακολούθησε μια ιδιαίτερα εποικοδομητική επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα. Μέσα από ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο παρελθόν, οι μαθητές είχαν μια σπουδαία αποστολή: να υλοποιήσουν τη δική τους έρευνα! Πιο συγκεκριμένα, να παρατηρήσουν τα αντικείμενα-σκεύη και τα μέσα-εργαλεία με τα οποία πορεύονταν οι προηγούμενες γενεές, να τα φωτογραφίσουν και, αντλώντας πληροφορίες από τους ξεναγούς του Μουσείου, να καταγράψουν σημειώσεις για τη χρήση τους.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με πολύ ενδιαφέρον και ενθουσιασμό! Κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους στο ανώι και στο κατώι της αγροτικής κατοικίας στην οποία στεγάζεται το μουσείο, εντόπισαν δεκάδες αντικείμενα που παρέπεμπαν σε παλαιότερη οργάνωση των κοινωνιών. Ο σοφράς, ο γιούκος, η στόφα, η μελούτα, η στάμνα, το ταγάρι, ο αργαλειός είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα που φωτογράφισαν και προσέλκυσαν την προσοχή τους. Σε αυτή τη βιωματική διαδικασία διέκριναν μάλιστα διαφορές, αλλά και αρκετές ομοιότητες σε σκεύη, εργαλεία, είδη οικιακού εξοπλισμού με αυτά που χρησιμοποιούμε στη σημερινή εποχή. Επίσης, αντιλήφθηκαν ότι οι πρόγονοί τους καλούνταν να ανταπεξέλθουν σε πλήθος δυσκολιών και το γεγονός ότι έβρισκαν τρόπους να διασκεδάζουν και να έχουν μια όσο το δυνατόν πιο ποιοτική ζωή, τους προκάλεσε μεγάλο θαυμασμό.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με έκθεση φωτογραφίας από το οπτικό υλικό που συνέλεξαν τα παιδιά, η οποία στόλισε τον διάδρομο της Β’ Δημοτικού. Οι λεζάντες της έκθεσης ήταν δημιουργία των μικρών μας ερευνητών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τη λειτουργικότητά τους.

Ήταν μια εμπειρία που θα μείνει σε όλους αξέχαστη!


Return to top of page