Skip links

Συμμετοχή στους Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση συμμετείχε με επιτυχία στους Διασχολικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης που διοργανώθηκαν στη Σχολή Αυγουλέα-Λιναρδάτου στο Περιστέρι το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016.

Οι αγώνες αυτοί αποτελούν σημαντική ένδειξη της αναβίωσης του ενδιαφέροντος για τα ρητορικά αγωνίσματα που προσφέρουν στους συμμετέχοντες μαθητές ευκαιρίες προσωπικής και συλλογικής εξέλιξης στις δεξιότητες του δημόσιου λόγου, της δημιουργικής έκφρασης και της επιχειρηματολογίας αλλά και της ευγενικής συζήτησης σε επίκαιρα και διαχρονικά θέματα με πολλούς συνομηλίκους τους. Στους αγώνες συμμετείχαν πάνω από 100 μαθητές από 16 δημόσια και ιδιωτικά λύκεια της Αττικής.

Στο Διαγωνισμό το Σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές της Α΄ Λυκείου: Αγγελίνα-Μάρθα Βάγκνερ, Δημήτρης Βακιρτζής, Αγγελική Γκλαβά, Γιώργος Γώγος και Άγγελος Νικολάκης.

Ανάμεσα σε 42 μαθητές που διαγωνίστηκαν στον αυθόρμητο λόγο η Αγγελική Γκλαβά κατέκτησε την 8η θέση, η Αγγελίνα Βάγκνερ την 9η θέση, ο Άγγελος Νικολάκης τη 14η, ο Γιώργος Γώγος τη 17η θέση και ο Δημήτρης Βακιρτζής την 20η. Η συμμετοχή τους κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική, δεδομένου το ότι αντιμετώπισαν μαθητές άλλων σχολείων από τη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου.

Τα αγωνίσματα στα οποία συμμετείχαμε ήταν το αγώνισμα των Διττών Λόγων, στο οποίο οι ομάδες κληρώνονται σε ζευγάρια, όπου η μία ομάδα υποστηρίζει τη θέση που διατυπώνεται στο άγνωστο θέμα, ενώ η άλλη ομάδα προσπαθεί να την ανασκευάσει, και στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου, στο οποίο οι μαθητές εκφωνούν λόγο τριών λεπτών, χωρίς προετοιμασία, σε θέμα το οποίο τους ανακοινώνεται (τα τρία θέματα των φετινών αγώνων ήταν η βιβλική φράση «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω», η έννοια «μισαλλοδοξία» και η φράση «Αχ και να μπορούσα να…».)          

Τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν στους αγώνες η φιλόλογος Έλλη Τσενέ και ο εκπαιδευτής ρητορικής τέχνης – πολιτικός επιστήμονας Μανώλης Πολυχρονίδης.

Return to top of page