Skip links

Χάλκινο Μετάλλιο για τον μαθητή της Β΄ Λυκείου Αλέξανδρο Ηλιάδη στη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων

Την 3η θέση και το Χάλκινο Μετάλλιο κατέκτησε ο μαθητής της Β΄ Λυκείου του Σχολείου μας Αλέξανδρος Ηλιάδης στη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 στον Βόλο και συμμετείχαν μαθητές άνω των 15 ετών, από 14 χώρες.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να μυήσει τους μαθητές Λυκείου στον τομέα της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής και να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους μαθητές από άλλες χώρες, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί τη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου.

Ο μαθητής της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης περιγράφει την εμπειρία της συμμετοχής του στον Διαγωνισμό:

«Η εμπειρία μου στη 2η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Νέων θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην καρδιά μου. Προτού φτάσω στο ξενοδοχείο όπου θα μας φιλοξενούσαν στη διάρκεια του Διαγωνισμού, η μόνη σκέψη μου ήταν η κατάκτηση ενός μεταλλίου ώστε να κάνω περήφανους τους γονείς μου και να τιμήσω το σχολείο. Σαν γνώρισα όμως τους συναγωνιστές μου, γνωριμία που ευνοήθηκε από την απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών μας, σταμάτησα να σκέφτομαι ιδιαίτερα την κατάκτηση κάποιου μεταλλίου. Σύντομα γίναμε φίλοι με παιδιά από τις άλλες χώρες, ενώ ήρθα ακόμη πιο κοντά με τα άλλα παιδιά της Εθνικής, που είχα γνωρίσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα στην προετοιμασία για την Ολυμπιάδα. Μια από τις στιγμές στον διαγωνισμό που θα μου μείνει αξέχαστη είναι η βραδιά ύστερα από την ολοκλήρωση του Διαγωνισμού. Εκείνο το φεγγάρι, ύστερα από μια συνάντηση με τον σπουδαίο επιστήμονα και αγαπημένο αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή, φάγαμε όλοι οι διαγωνιζόμενοι έξω από το ξενοδοχείο. Αφού δειπνήσαμε ξεκίνησε το γλέντι. Και όπως σε κάθε καλό γλέντι, χορέψαμε και τραγουδήσαμε. Η ατμόσφαιρα εκείνο το βράδυ ήταν μοναδική. Η χαρά όλων μας φώτιζε τον χώρο. Τελικά, η εβδομάδα αυτή με γέμισε με την ευτυχία ενός μικρού παιδιού τα Χριστούγεννα, ενώ θα μπορούσα επίσης να πω ότι ήταν μια από τις καλύτερες εβδομάδες της ζωής μου.»

Θερμά συγχαρητήρια στον Αλέξανδρο για τη σπουδαία επιτυχία του, στους καθηγητές του Σχολείου κύριο Αθανάσιο Τασούλα και κύριο Δημήτρη Παπαδόπουλο που τον υποστήριξαν εκπαιδευτικά και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που συντέλεσε στην άρτια προετοιμασία του.


Return to top of page