Skip links

Υπογράφοντας το Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού του Σχολείου μας μελετώντας τα ρωμαϊκά χρόνια στάθηκαν ιδιαίτερα σε μια σημαντική στιγμή, την υπογραφή του Διατάγματος της Ανεξιθρησκίας από τους συναυτοκράτορες Κωνσταντίνο και Λικίνιο.

Προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα τη σημασία αυτής της πράξης, πραγματοποίησαν ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο και μπήκαν στη θέση των πρωταγωνιστών. Μεταφέρθηκαν μέχρι το Μεδιολάνο του 313 μ.Χ. και έγιναν για λίγο συναυτοκράτορες. Ως Κωνσταντίνος και Λικίνιος, τα παιδιά διατύπωσαν με δικά τους λόγια το διάταγμα. Έπειτα, με μια βιωματική δράση μιμήθηκαν μέσα στη σχολική αίθουσα την υπογραφή του Διατάγματος. Επιπλέον, οι μαθητές μπήκαν στη θέση των χριστιανών εκείνης της περιόδου και προσπάθησαν να αισθανθούν την επίδραση αυτής της απόφασης στη ζωή τους.

Όλη αυτή η ενεργός εμπλοκή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία ενίσχυσε την κατανόηση των ιστορικών γεγονότων. Η ενθουσιώδης ανταπόκρισή τους και οι ενδιαφέρουσες ιδέες που ακούστηκαν σε όλη τη διάρκεια της δράσης αποδεικνύουν την καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης.


Return to top of page