Skip links

«Το αλφαβητάρι των ευχών» της Α΄ Δημοτικού

«Το αλφαβητάρι των ευχών» είναι ένα εικονογραφημένο ημερολόγιο του 2022 που έφτιαξαν οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού με λέξεις – νοήματα για κάθε γράμμα της αλφαβήτας. Οι λεκτικές

εμπνεύσεις των παιδιών για τους μήνες του νέου έτους συνοδεύτηκαν εκτός από τους εβδομαδιαίους αριθμητικούς πίνακες κι από κατάλληλη εικονογράφηση για κάθε μήνα.

Η πρωταρχική ανάγκη της δημιουργίας της συγκεκριμένης δράσης ήταν να μεταφέρουν οι

μικροί μαθητές μας τα προσωπικά τους μηνύματα σε όλους μας καλωσορίζοντας τη νέα χρονιά μέσα από ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο αισιοδοξίας.

Η δράση υλοποιήθηκε με διαθεματική προσέγγιση μέσα από τη Συναισθηματική Αγωγή, τη Γλώσσα, τα Μαθηματικά, τη Μελέτη Περιβάλλοντος και τα Εικαστικά.

Συναισθηματική Αγωγή

Τα κρυμμένα στο ασυνείδητο δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά, εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης των τελευταίων χρόνων «ξορκίζονται» με την ανάσυρση θετικών

συναισθημάτων για τη νέα χρονιά. Οι λέξεις που διάλεξαν είναι οι ιδανικές για μια όμορφη χρονιά. Η ιδέα τους να προσφέρουμε από τις ενδεχόμενες πωλήσεις του ημερολογίου το χρηματικό ποσό που θα μαζευτεί σε παιδιά που ζουν σε ίδρυμα είναι συγκινητική.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Η συναισθηματική αυτή ανάγκη των παιδιών εκφραζόμενη μέσα από αυτό το ημερολόγιο αποτέλεσε παιδαγωγικό υλικό για να προσεγγίσουμε έννοιες που αφορούν τη μέτρηση του

χρόνου σε μέρες, εβδομάδες, μήνες, εποχές και τη μεταξύ τους σχέση μέσα από την αντίστοιχη ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος «Πώς μετράω το χρόνο;»

Μαθηματικά

Στα Μαθηματικά, εξασκήθηκαν στην αρίθμηση μέχρι το 30 και διαπίστωσαν μία ακόμα λειτουργική χρήση των αριθμών, όπως αυτή της σύστασης ενός ημερολογίου.

Γλώσσα

Οι λέξεις – ευχές αναλύθηκαν ήδη από τα παιδιά καλλιεργώντας έτσι την προφορική τους έκφραση στο μάθημα της Γλώσσας. Το Α1 επιχείρησε και τη γραπτή απόδοση προτάσεων γύρω από κάθε μία λέξη- ευχή. Αυθόρμητα προεκτάθηκε η ιδέα και στη μετάφραση αυτών των ευχών στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά από τα μεγαλύτερα παιδιά της ΣΤ’ Δημοτικού, της α΄ και γ’ Γυμνασίου και από την Α΄ Λυκείου που συμμετέχουν στα αντίστοιχα ξενόγλωσσα τμήματα τους οποίους κι ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία τους και τους ευχόμαστε καλή

επιτυχία στους στόχους τους!

Εικαστικά

Τον κάθε μήνα επιμελήθηκε μία μικρή ομάδα μαθητών που ασχολήθηκε με την γραφή των ημερομηνιών, την εικονογράφηση και διακόσμηση των λέξεων.

Το κάθε τμήμα απέδωσε με τον δικό του μοναδικό τρόπο «Το αλφαβητάρι των ευχών» και

αξίζουν στα παιδιά μας συγχαρητήρια για τον πλούτο της καρδιάς τους. Οι ευχές των παιδιών ας βγουν αληθινές για το 2022!


Α1 Δημοτικού


Α2 Δημοτικού


Α3 Δημοτικού


Α4 Δημοτικού

 

Return to top of page