Skip links

«Τα παιδιά στην πόλη»: Δράση της Β’ Δημοτικού

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Γλώσσας οι μαθητές της Β’ Δημοτικού, με αφορμή το ποίημα του σχολικού εγχειριδίου «Τα παιδιά στην πόλη» του Χάρη Σακελλαρίου, είχαν την ευκαιρία να το επεξεργαστούν νοηματικά, αλλά και να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με λέξεις που ανήκουν στη θεματολογία του.

Πιο συγκεκριμένα, αφού διάβασαν το ποίημα και περιέγραψαν την εικόνα του Χρήστου Παπαδημητρίου που το συνοδεύει, συζήτησαν σχετικά με τη ζωή στις πόλεις και εξέφρασαν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους για το περιβάλλον όπου ζουν και μεγαλώνουν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι μαθητές αναφέρθηκαν σε «κατοικίες», «πολυκατοικίες», «οικοδομές», «οικόπεδα» και προσπάθησαν να βρουν λέξεις για να εξηγήσουν το φαινόμενο κατά το οποίο όπως είπαν «άνθρωποι μετακομίζουν σε μεγάλες πόλεις για να βρουν δουλειά».

Δόθηκε η αφορμή για να αναπτυχθεί διάλογος αναφορικά την «αστυφιλία» και την «αστικοποίηση», να αναζητηθεί η ετυμολογία τους και να βρεθούν και άλλες λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Οι μαθητές ανέτρεξαν στο λεξικό της τάξης, εντόπισαν παράγωγες και σύνθετες λέξεις, έμαθαν τον ορισμό όσων δε γνώριζαν και παρατήρησαν τις ομοιότητές τους ως προς την ορθογραφία τους.

Έπειτα, λειτουργώντας με παρόμοιο τρόπο, αναζήτησαν λέξεις που προέρχονται από τον «οίκο» και την «οικία» εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό τους.

Η δράση ολοκληρώθηκε με εικαστικές κατασκευές που σχετίζονται με τις οικογένειες των παραπάνω λέξεων, «άστυ» και «οίκος»!


Return to top of page