Skip links

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα … με τους 12 Θεούς του Ολύμπου!

Στο πλαίσιο της δράσης National Geographic οι μικροί μαθητές της Α΄ Δημοτικού «ταξίδεψαν» σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας προσπαθώντας να συναντήσουν  τους  Θεούς του Ολύμπου!  

Το ταξίδι ξεκίνησε όταν ο Δίας τούς ζήτησε βοήθεια! Έψαχνε τους Θεούς του! Έπρεπε  επειγόντως να συγκεντρωθούν όλοι στον Όλυμπο. Είχαν να συζητήσουν και ν΄ αποφασίσουν για ένα πολύ σοβαρό θέμα!

Οι Θεοί βρίσκονταν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Ο Δίας γνώριζε  πού ήταν ο καθένας τους. Του είχαν στείλει φωτογραφίες με τα αξιοθέατα των πόλεων. Δεν ήθελε όμως ν΄ αφήσει  τον θρόνο του και ζητούσε βοήθεια.

Οι μαθητές της Α’ τάξης ήταν πρόθυμοι ν΄ αναλάβουν την αποστολή! Ανέτρεξαν  στον χάρτη της Ελλάδας, βρήκαν τον Όλυμπο και αφού πήραν τις σχετικές οδηγίες, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν!

Η Θεά Δήμητρα ήταν στην Λάρισα και ο Θεός Απόλλωνας στη Ρόδο. Ήταν κρυμμένοι κάτω από αστέρια!

Τα παιδιά εντόπιζαν τη θέση της κάθε πόλης στον χάρτη και  κέρδιζαν το αστέρι του Ολύμπιου Θεού, αν απαντούσαν σωστά! Νικήτρια είναι η ομάδα που συγκέντρωσε τα περισσότερα αστέρια.

Ακολούθησαν ακόμα τρία παιχνίδια:

  • Ο χάρτης της Ελλάδας χωρίστηκε σε κομμάτια ενός μεγάλου παζλ. Πάνω στο καθένα γράφτηκε με μαρκαδόρο το όνομά τους. Η ομάδα τώρα συνεργάστηκε για να τα ενώσει και πάλι. Κέρδισε αυτή που τελείωσε σε λιγότερο χρόνο.
  • Πολλές ετικέτες με τα ονόματα μεγάλων πόλεων είχαν χάσει τη θέση τους στον χάρτη. Οι παίκτες τις τοποθετούσαν πάνω στο γεωγραφικό διαμέρισμα που ανήκαν!
  • Οι φωτογραφίες των πόλεων βοήθησαν τα παιδιά να συνδέσουν την καθεμιά τους μ΄ ένα χαρακτηριστικό μνημείο της ή κάποιο ξεχωριστό φυσικό τοπίο της! Ο Παρθενώνας με την Αθήνα, ο Λευκός Πύργος με τη Θεσσαλονίκη και περιγράφοντας τη φωτογραφία έβρισκαν το όνομα της πόλης!

Οι μαθητές της Α’ Δημοτικού απήλαυσαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που τους προσέφερε καινούργιες γνώσεις  γεωγραφίας και μυθολογίας.

Η παιγνιώδης παρουσίαση κέντρισε το ενδιαφέρον τους και προκάλεσε ενθουσιασμό. Το  ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα  που διαμορφώθηκε τους επέτρεψε να κατακτήσουν με ευκολία τον μαθησιακό στόχο και να νιώσουν πολύ χαρούμενα, όταν κατάφεραν ν’ αντλήσουν με επιτυχία πληροφορίες από τον χάρτη της Ελλάδας. 


Return to top of page