Skip links

Συνεργασία Swaplanet και Εκπαιδευτικής Αναγέννησης για το σχολικό πρόγραμμα «δίνω στα ρούχα μου και στον πλανήτη μια δεύτερη ζωή!»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ της πρώτης πλατφόρμας ανταλλαγής παιδικών ρούχων Swaplanet και της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, για το Σχολικό Πρόγραμμα «Δίνω στα ρούχα μου και στον πλανήτη μια δεύτερη ευκαιρία!» το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-2022, με σκοπό την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων μέσω βιωματικών δράσεων, ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της έκλυσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και την εξοικονόμηση νερού για τον πλανήτη μας.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 0 έως 14 ετών, οι οποίες θα συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων για το περιβάλλον κερδίζοντας πόντους τόσο για τις ίδιες όσο και για το Σχολείο, που θα αντιστοιχούν στην εξοικονόμηση περιβαλλοντικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι πόντοι που συλλέγονται προσμετρούνται στην απόδοση του Σχολείου, ενώ στο τέλος της σχολικής χρονιάς τα συνεργαζόμενα σχολεία θα βραβευτούν σε ειδική τελετή.

Οι γονείς καλούνται να συγκεντρώσουν τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζονται πλέον και να τα βάλουν στις σακούλες που τους παρέχει δωρεάν η πλατφόρμα Swaplanet και είτε τις παραδίδουν στο Σχολείο, είτε κλείνουν ραντεβού για παραλαβή από την οικία τους μέσω κούριερ της πλατφόρμας. Οι γονείς δημιουργούν ένα λογαριασμό στην πλατφόρμα, ο οποίος πιστώνεται με πλανήτες (πόντους), για κάθε παιδικό ρούχο που παραδίδουν, τους οποίους θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν, να τους ανταλλάξουν επιλέγοντας νέα ρούχα για τα παιδιά τους πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο ανά τεμάχιο, για τη διαλογή, επαγγελματικό καθαρισμό και διακίνησή τους μέσω κούριερ. Τα ρούχα που δεν ανταλλάσσονται στην πλατφόρμα Swaplanet παραδίδονται ως δωρεά στην ΜΚΟ Fabric Republic και προωθούνται σε κοινωνικούς φορείς που τα έχουν άμεση ανάγκη.

Τα μικρότερα παιδιά συμμετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δημιουργώντας μικρά μηνύματα, ζωγραφιές και κατασκευές με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, τα οποία μπορούν να συνοδεύουν τα ρούχα που παραδίδουν, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καταγράψουν σκέψεις και συναισθήματα που βίωσαν φορώντας τα ρούχα τους, το πώς φαντάζονται το αποτύπωμά τους στη φύση καθώς και ευχές για τα παιδιά που θα επιλέξουν να φορέσουν τα ρούχα αυτά.

Ανάλογα με το τεχνολογικό επίπεδο των παιδιών μπορούν να δημιουργηθούν μικρά βίντεο ή ταινίες μικρού μήκους με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, τα οποία θα αναρτώνται στις σελίδες κοινωνικών δικτύων της Swaplanet και του Σχολείου, παρακινώντας και άλλα παιδιά και γονείς να δώσουν στα ρούχα τους και στο περιβάλλον μια δεύτερη ευκαιρία.

Επίσης σε συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ όσοι γονείς το επιθυμούν μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό μαζί με τα παιδιά τους στην εφαρμογή για κινητά #ConnectYourCity και μέσω Challenges να συμμετέχουν σε διάφορες δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα και να συλλέγουν πόντους, οι οποίοι μπορούν να εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα εταιρίες αλλά και να αυξάνουν επιπλέον τους πόντους που κερδίζει το Σχολείο στο σχολικό πρόγραμμα.

Λίγα λόγια για την Swaplanet:

Η Swaplanet είναι μια νεοφυής επιχείρηση, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, με στόχο την επαναχρησιμοποίηση του παιδικού ρουχισμού, μέσω της ανταλλαγής του, με έναν εύκολο και βολικό τρόπο για τους γονείς, ώστε τα ρούχα να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή και να καθυστερήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, η αποστολή τους προς καύση ή ενταφιασμό σε χώρους υγειονομικής ταφής. Με τον τρόπο αυτό ευαισθητοποιούνται οι γονείς και τα παιδιά τους για τη επίδραση των αποβλήτων της βιομηχανίας ενδυμάτων, η οποία εκλύει ετησίως ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές της χρήσης των πλαστικών.

Return to top of page