Skip links

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Δημιουργικής Έκφρασης για μαθητές Γ’ Λυκείου «Μιλώντας για τον ήρωα που κουβαλάω μέσα μου…»

Το Σχολείο μας διοργανώνει το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης και Δημιουργικής Έκφρασης για μαθητές και μαθήτριες της Γ’ Λυκείου «Μιλώντας για τον ήρωα που κουβαλάω μέσα μου…». Πρόκειται για ένα διαδραστικό, βιωματικό πρόγραμμα, που συνδυάζει εφαρμογές εκπαιδευτικού δράματος, δραματοθεραπείας, παιγνιοθεραπείας και θεραπείας μέσω των τεχνών, κάτω από την ομπρέλα της ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης της θεραπείας Gestalt.

Τον συντονισμό του Προγράμματος θα έχει ο Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας κύριος Νικόλας Ράπτης.

Μέσα σε έξι (6) 2ώρες συναντήσεις, οι συμμετέχοντες μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν (ή να ξαναθυμηθούν) αποτελεσματικούς τρόπους  επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους, καθώς και τρόπους ανάδειξης όλων εκείνων των στοιχείων της προσωπικότητάς μας που ολοκληρώνουν την ύπαρξή μας ως κοινωνικά άτομα.

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες θα συν-δημιουργήσουν ένα ασφαλές πλαίσιο «συνάντησης» και ανταλλαγής σκέψεων, ανησυχιών, προτάσεων διαχείρισης, προσωπικών εμπειριών και αναγνώρισης των προσωπικών δυνατών σημείων, των αδυναμιών και των περιορισμών, με κύριο στόχο την ενδυνάμωση τους εαυτού, με φροντίδα, αποδοχή, μοίρασμα, σεβασμό και ενσυναίσθηση.

  • Το Πρόγραμμα προσφέρεται σε μαθητές Γ’ Λυκείου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης.
  • Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα δεν είναι υποχρεωτική.
  • Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί διαδικτυακά (μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams που χρησιμοποιεί το Σχολείο μας, σε ειδική ομάδα που θα δημιουργηθεί σχετικά).
  • Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Εάν τα αιτήματα συμμετοχής είναι αυξημένα, τότε θα δημιουργηθούν επιπλέον ομάδες εργασιών.
  • Οι ομάδες εργασίας θα είναι κλειστές από τη δεύτερη συνάντηση και μετά (δηλαδή, δεν θα μπορούν να ενταχθούν νέα μέλη σε ομάδες που ήδη ολοκλήρωσαν τη δεύτερη συνάντησή τους).
  • Κάθε συνάντηση έχει διάρκεια 2 ωρών.
  • Οι ημέρες των συναντήσεων θα είναι οι εξής: 21/03/21, 28/03/21, 11/04/21, 18/04/21, 9/05/21, 16/05/21
  • Οι ώρες των συναντήσεων θα είναι: 18:00-20:00. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότερα αιτήματα συμμετοχής θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις και τις ώρες 11:00-13:00.
  • Οι ομάδες δεν είναι ψυχοθεραπευτικές (δηλαδή δεν έχουν στόχο μια ολοκληρωμένη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση), αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο των συμβουλευτικών ομάδων στήριξης, ακολουθώντας τον κώδικα δεοντολογίας της EAGT.
  • Παρακαλούμε για τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 18/03/21.

Ο κύριος Νικόλας Ράπτης είναι Θεατρολόγος, Εκπαιδευτικός στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση (από την πρώτη μέρα λειτουργίας του σχολείου) και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας εκπαιδευμένος στην ψυχοθεραπεία Gestalt.

Η βασική του εκπαίδευση (Maitrise & DEA Arts du Spectacle, Sorbonne NouvelleParis III), καθώς και οι μεταπτυχιακές του σπουδές – που συνδύαζαν τους τομείς της Ψυχολογίας, της Παιδαγωγικής και της Θεατρολογίας – τον οδήγησαν στη βαθιά και ουσιαστική επαγγελματική ενασχόλησή του με τον συντονισμό ομάδων, οπότε κι έχει ήδη μια μακρά πορεία στο ενεργητικό του στην εμψύχωση ομάδων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Αυτή την περίοδο, τέλος, ολοκληρώνει ένα νέο μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στον τομέα της Ψυχολογίας, ενώ, παράλληλα, συντονίζει το «etherapy by Gestalt Foundation», ένα εθελοντικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν ψυχολογικής στήριξης και συμβουλευτικής σε ανθρώπους που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να λάβουν άμεσα βοήθεια από άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Return to top of page