Skip links

Προσανατολισμός με τη Β΄Δημοτικού!

Στο πλαίσιο του μαθήματος National Geographic οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού κατανόησαν, με απλές βιωματικές δραστηριότητες, την έννοια του ορίζοντα και των τεσσάρων σημείων του και εξασκήθηκαν στον στοιχειώδη προσανατολισμό.

Αρχικά στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου οι μαθητές παρατήρησαν την «πορεία» του ήλιου στον ουρανό και προσανατολίστηκαν αντιστοιχίζοντας το σώμα τους με τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τη μαγνητική πυξίδα προσανατολίστηκαν και τοποθέτησαν πάνω σε κύκλο τις κάρτες με τα σύμβολα των σημείων του ορίζοντα.

Η ενδιαφέρουσα δράση μεταφέρθηκε στη σχολική αίθουσα όπου τοποθετήθηκαν τα σημεία του ορίζοντα στους τοίχους της αίθουσας και κατανόησαν εναλλακτικούς τρόπους εντοπισμού της ανατολής.

Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της πυξίδας και στη συνέχεια οι μαθητές κατασκεύασαν τη δική τους πυξίδα με έναν μαγνήτη. Με τη βοήθειά της επεξεργάστηκαν τον χάρτη της Ελλάδας, εντόπισαν την ύπαρξη σημείων του ορίζοντα σ’ αυτόν, συμπλήρωσαν φύλλο εργασίας και έφτιαξαν χάρτινη συσκευή.

Η εξάσκηση στον προσανατολισμό βοήθησε τους μαθητές να αναπτύξουν την χωρική τους σκέψη. Μετά την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης έβρισκαν με άνεση τα σημεία του ορίζοντα συνδυάζοντάς τα με το σχολικό τους περιβάλλον, χρησιμοποιώντας το σώμα τους και τη μαγνητική πυξίδα.


Return to top of page