Skip links

Ο μαγικός κόσμος των φυτών

Στο πλαίσιο του National Geographic οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού  εξοικειώθηκαν με τις βασικές βιομορφές των φυτών (δένδρα, θάμνοι, πόες, πολυετή, μονοετή φυτά κ.ά.) αλλά και με τα μέρη του φυτού (ρίζα, βλαστός, φύλλα, άνθος, καρπός-σπόρος) χρησιμοποιώντας εικόνες, ζωντανά φυτά και διαδραστικά παιχνίδια.

 Στο προπαρασκευαστικό στάδιο της δράσης παρουσιάστηκαν και επεξηγήθηκαν πληροφορίες μέσα από πλούσιο διδακτικό και εποπτικό υλικό. Στη συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε δημιουργικές δραστηριότητες και απέκτησαν γνώσεις και πολύτιμες εμπειρίες  με τρόπο ευχάριστο και βιωματικό. 

  • Έπαιξαν με το επιτραπέζιο παιχνίδι «Ο μαγικός κόσμος των φυτών» διασκέδασαν και έλεγξαν τις γνώσεις τους. Οι παίχτες κινούνταν με το πιόνι τους ανάμεσα στα μέρη ενός φυτού, διάβαζαν κάρτες με ερωτήσεις και ανέτρεχαν στις σχετικές διαφάνειες του power point, για να επιβεβαιώσουν την ορθότητα της απάντησης . Το υλικό του παιχνιδιού εμπλουτίστηκε φτιάχνοντας καινούργιες κάρτες ερωτήσεων!
  • Εξέτασαν ένα αληθινό άνθος! Χώρισαν προσεκτικά το λουλούδι στα διάφορα µέρη του, τα παρατήρησαν, τα ονομάτισαν και τα τοποθέτησαν στη αντίστοιχη θέση του φυλλαδίου εργασίας . Εντυπωσιάστηκαν όταν ανακάλυψαν με τη βοήθεια του μεγεθυντικού φακού τα ωάρια μέσα στην ωοθήκη του ύπερου!
  • Εξασκήθηκαν συμπληρώνοντας «Το σταυρόλεξο των φυτών»!
  • Η ενασχόληση με τα φυτά καλλιέργησε το αισθητικό τους κριτήριο και στην τελευταία φάση της δράσης σχεδίασαν μουσικοχορευτικά δρώμενα! Έστησαν την ξακουστή Λιλιπούπολη! «Ένα μπιζέλι χόρευε τσιφτετέλι και γύρω του κολοκυθάκια χτυπούσαν παλαμάκια! Βλίτα και σπανάκι  χόρευαν συρτάκι και μια μπάμια, μεγάλη, χόρευε πεντοζάλη! Και ποιος είναι αυτός που φορώντας ένα πράσινο, καινούργιο παπιγιόν κίνησε να πάει στον χορό των μπιζελιών, λαχταρώντας να χορέψει το πρώτο του τανγκό με μια αγκινάρα;»
  • Οι δομές και οι λειτουργίες των φυτών, για να γίνουν κατανοητές, παρομοιάστηκαν με έννοιες οικείες. Τα φύλλα μοιάζουν με τη κουζίνα των φυτών (φωτοσύνθεση), η ρίζα με άγκυρα, ο βλαστός με ανελκυστήρα και ραχοκοκαλιά ,τα άνθη με αναπαραγωγικά όργανα και μέσα στον σπόρο βρίσκεται το φυτικό έμβρυο. Τα παιδιά τις απέδωσαν καλλιτεχνικά μέσα από ζωγραφικές συνθέσεις και δραματοποίηση ρόλων!  

 « Ο μαγικός κόσμο των φυτών» εντυπωσίασε τους μαθητές της Β΄ Δημοτικού! Με πολλή φαντασία, έμπνευση και δημιουργικότητα κατέκτησαν γνώσεις  αλλά και ταυτόχρονα ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη φροντίδα και την προστασία των φυτών συνειδητοποιώντας πόσο χρήσιμα και ωφέλιμα είναι  για τη ζωή του ανθρώπου!


Return to top of page