Skip links

Ο Ακαδημαϊκός – Διαστημικός Επιστήμονας Δρ. Σταμάτης Κριμιζής στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση

Στο κατάμεστο Θέατρο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι εκπαιδευτικοί, η Διεύθυνση και η Διοίκηση του Σχολείου υποδέχτηκαν τον εξαίρετο Ακαδημαϊκό – Διαστημικό Επιστήμονα Δρ. Σταμάτη Κριμιζή, τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.

Το κοινό πραγματοποίησε ένα «ταξίδι» γνώσης και επιστήμης στο ατελές διάστημα και παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα ομιλία του σπουδαίου Έλληνα Αστροφυσικού, η οποία είχε ως θέμα: «Οδύσσεια στο διάστημα, 1977-2019: Το επικό ταξίδι των Voyager 1 & 2 από τη Γη στον Γαλαξία».

Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής τόνισε το σπουδαίο έργο που έχει διατελέσει το ταξίδι 42 χρόνων της αποστολής των Voyager 1 & 2 από τη Γη στον Γαλαξία, μέσω του οποίου έχουμε αντιληφθεί πού τελειώνει το Ηλιακό Σύστημα και πού αρχίζει ο Γαλαξίας, δίνοντας πληροφορίες ιδιαίτερα χρήσιμες για την ανθρωπότητα καθώς και επισημάνσεις αναφορικά με την απεραντοσύνη του διαστήματος:

«Το Διάστημα είναι μεγάλο. Πραγματικά μεγάλο. Δεν θα πιστέψετε πόσο απέραντο, ασύλληπτα αχανές είναι».

Ο διακεκριμένος Ακαδημαϊκός – Διαστημικός Επιστήμονας τόνισε ότι τα εργαλεία για όλα τα παραπάνω είναι η αγάπη στη γνώση για τη χαρά της γνώσης, η σκληρή δουλειά, η συνεχής αμφισβήτηση της απόλυτης γνώσης ως βασική προϋπόθεση για την έρευνα, αλλά και το ήθος, η εντιμότητα, η ακεραιότητα , η αξιολόγηση και η αξιοκρατία.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ποίημα «Θερμοπύλες» του Κ. Π. Καβάφη τονίζοντας τη σημασία που έχει οι νέοι άνθρωποι να έχουν ως πυξίδα τους και ως οδηγό τους στη ζωή το ήθος, και να επιδιώκουν την Αριστεία ως μέσο για την πραγμάτωση των ονείρων τους και του προσωπικού τους οράματος.

Ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από μαθητές και μαθήτριες του Σχολείου μας που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ομιλία του μοναδικού επιστήμονα, που σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδίασε όργανα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως εξοπλισμός σε διαστημικά αεροσκάφη και το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση τον τίμησε μετονομάζοντας τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 Κριμιζής».

Τον Δρ. Σταμάτη Κριμιζή προλόγισε η Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κυρία Έρι Μαντά και στο τέλος της ομιλίας του απένειμε Αναμνηστική Πλακέτα η κυρία Όλγα  Αντωνοπούλου.


Return to top of page