Skip links

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Στέφανος Αρετάκης στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση

Με αφορμή την Ημέρα του πι που εορτάζεται σε ετήσια βάση στις 14 Μαρτίου και αφορά τη μαθηματική σταθερά π, δηλαδή τον λόγο της περιφέρειας προς τη διάμετρο κάθε κύκλου, το Σχολείο μας υποδέχεται τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Στέφανο Αρετάκη.

Την ομιλία πρόκειται να την παρακολουθήσουν μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο στο Θέατρο του Σχολείου και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 στις 11:30 πμ.

Η έρευνα του κου Σ. Αρετάκη επικεντρώνεται στη μαθηματική γενική σχετικότητα και κυρίως στην ανάλυση των μελανών οπών.

Ο κος Σ. Αρετάκης ολοκλήρωσε σε λιγότερο από δύο χρόνια τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών με βαθμό 10 και στη συνέχεια πραγματοποίησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα θεωρητικά μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το 2012 ολοκλήρωσε το Διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ως υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στη συνέχεια, αποδέχτηκε τη μεταδιδακτορική θέση Βέμπλεν στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και στο Ινστιτούτο Προχωρημένης Έρευνας των ΗΠΑ. Το 2016 εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και από το καλοκαίρι του 2017 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά.

Έχει διακριθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Το 2016 του απονεμήθηκε το Βραβείο Παπαστράτου στη Γεωμετρία από την Ακαδημία Αθηνών. Έχει τιμηθεί από το Ίδρυμα Σλόουν και από το Ίδρυμα Επιστημών της Αμερικής και του Καναδά. Έχει επίσης διακριθεί ως ένας από τους κορυφαίους νέους επιστήμονες στο Οντάριο του Καναδά. Το 2021 βραβεύτηκε με το Επιστημονικό Βραβείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής «για τη σημαντική συμβολή του στη γενική σχετικότητα, με αναγνωρισμένο δυναμικό για πειραματικές εφαρμογές». Το 2023 βραβεύτηκε με το Βραβείο Μόραβετζ από τη Μαθηματική Εταιρεία του Καναδά.

Return to top of page