Skip links

Ομιλία στους εκπαιδευτικούς του Σχολείου μας

Κάθε χρόνο οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου μας στο σύνολό τους, συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης κυρίως σε θέματα Παιδαγωγικής, Παιδοψυχολογίας Γενικής και Ειδικής Διδακτικής Καινοτόμων Προγραμμάτων και άλλα που αφορούν σοβαρά ζητήματα παιδείας, με εισηγητές τη Γενική Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων κυρία Έρι Μαντά καθώς και του Διευθυντές.

Στο πλαίσιο των εν λόγω συναντήσεων, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 το Σχολείο μας είχε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσει την Εκπαιδευτικό και Ψυχολόγο κυρία Ελένη Κουκούλη.

Το θέμα της ομιλίας «Ποιος φοβάται το σχολείο;» επικεντρώθηκε σε ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα της πορείας από τη γέννηση του παιδιού μέχρι την εφηβεία του, δίνοντας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως:

  • Γιατί ορισμένοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς δυσκολεύονται με το σχολείο, ως φορέα μετάδοσης της γνώσης και της κοινωνικοποίησης;
  • Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στη σχολική διαρροή, στην άρνηση, στην πνευματική αναστολή, στις μαθησιακές δυσκολίες, στη βία και ποιοι ευνοούν τη δημιουργικότητα, την έμπνευση, τη στήριξη και την εξέλιξη;
  • Ποιες λύσεις επινοεί το κάθε άτομο, για να μπορεί να συνυπάρχει με τον Άλλο, αλλά και με τον Εαυτό του;
  • Ποια είναι η αρωγή της ψυχανάλυσης και πότε η παρέμβαση του ψυχαναλυτή μπορεί να αποβεί ακόμα και σωτήρια.

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη διαλόγου και προβληματισμού ανάμεσα στην εισηγήτρια και τους εκπαιδευτικούς.

Η κυρία Ε. Κουκούλη είναι Καθηγήτρια Γαλλικών με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Γλωσσολογία, Ψυχολόγος (Ψυχαναλυτικής Κατεύθυνσης) και πρώην Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής.

Από το 1991 ασχολείται ενεργά με την ψυχανάλυση, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας της Νέας Λακανικής Σχολής και της εκδοτικής επιτροπής του περιοδικού «Η Ψυχανάλυση».

Το 2015 τιμήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.


 

Return to top of page