Skip links

Οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

«Γίνε η αλλαγή που περιμένεις! Γίνε εθελοντής!»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού που τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Δ΄ Δημοτικού του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τις έννοιες του εθελοντισμού, του εθελοντή, των τομέων προσφοράς εθελοντικής εργασίας και των σταδίων της εθελοντικής διαδικασίας.

Για την καλύτερη προσέγγιση του θέματος προβλήθηκε πλούσιο οπτικό και οπτικοακουστικό υλικό: συνεντεύξεις – μαρτυρίες εθελοντών που αναφέρονται στη σημασία της εθελοντικής εργασίας και στην ανάγκη για ευαισθητοποίηση και προσέλκυση εθελοντών, βίντεο από διαφημιστικές εκστρατείες μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, φωτογραφίες από το εθελοντικό τους έργο, ταινία animation μικρού μήκους (‘Mr Indifferent’ του Aryasb Feiz).

Ακόμη, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πάρουν συνέντευξη από τον κ. Τσιγκριμάνη Δημήτρη, ο οποίος με μεγάλη χαρά και προθυμία μοιράστηκε μαζί τους τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη συμμετοχή του σε εθελοντικά προγράμματα, εμπειρίες που ο ίδιος χαρακτήρισε «εμπειρίες ζωής».

Στη συνέχεια, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια παραλλαγή της δραστηριότητας που υλοποίησε πρώτος ο  Tom Wujec και η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή με την ομιλία του στο TEDx (“The Marshmallow Tower Challenge”). Στο πλαίσιο αυτής της παιγνιώδους εργασίας δόθηκαν σε ολιγομελείς ομάδες (4-5 ατόμων) τα ίδια ετερόκλητα υλικά: 10 μακαρόνια, 1 marshmallow, χαρτοταινία. Τα παιδιά κλήθηκαν να φτιάξουν με τα παραπάνω υλικά μια κατασκευή όσο πιο ψηλή και γερή γίνεται, που θα μπορούσε να σταθεί με ένα marshmallow στην κορυφή!

 Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα κατά την οποία τα μέλη των ομάδων εξοικειώθηκαν με τα χαρακτηριστικά ενός καλού εθελοντή: χρησιμοποίησαν διάφορα στοιχεία επικοινωνίας, σκέφτηκαν δημιουργικά και με πρωτοτυπία, πήραν πρωτοβουλίες και απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να σεβαστούν τους κανόνες. Όσο για τις κατασκευές τους…πραγματικά  εντυπωσίασαν!

Ολοκληρώνοντας και με αφορμή το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του Σχολείου μας, οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού έλαβαν δράση! Διακόσμησαν με πολύ μεράκι ξύλινα κουτάκια με την τεχνική του ντεκουπάζ προκειμένου να συμβάλουν, μέσω της πώλησής τους, στην επίτευξη του φιλανθρωπικού σκοπού που έχουμε θέσει.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!


Return to top of page