Skip links

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

«Γίνε η αλλαγή που περιμένεις! Γίνε εθελοντής!»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού που τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ποικίλες δραστηριότητες και να εξοικειωθούν με τις έννοιες του εθελοντισμού, του εθελοντή, των τομέων προσφοράς εθελοντικής εργασίας και των σταδίων της εθελοντικής διαδικασίας.

Ως αφόρμηση ζητήθηκε από τους μαθητές να εκφράσουν αυθόρμητα και ελεύθερα ό,τι τους έρχεται στο νου ακούγοντας τη λέξη «εθελοντισμός» προτρέποντάς τους να καταγράψουν ή και να ζωγραφίσουν τις σκέψεις τους σε ένα χαρτί. Ο καταιγισμός ιδεών και η συζήτηση που ακολούθησε προκάλεσε το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή των παιδιών.

Για την καλύτερη προσέγγιση του θέματος προβλήθηκε πλούσιο οπτικό και οπτικοακουστικό υλικό: συνεντεύξεις – μαρτυρίες εθελοντών που αναφέρονται στη σημασία της εθελοντικής εργασίας και στην ανάγκη για ευαισθητοποίηση και προσέλκυση εθελοντών, βίντεο από διαφημιστικές εκστρατείες μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, φωτογραφίες από το εθελοντικό τους έργο, ταινία animation μικρού μήκους (‘Mr Indifferent’ του Aryasb Feiz).

Όταν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του υλικού, οι μαθητές πήραν μέρος στη δραστηριότητα «Οι πάπυροι των ιδεών». Αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, κατέγραψαν θέματα κοινωνικά, ανθρωπιστικά, περιβαλλοντικά που θεωρούν σημαντικά, σκέφτηκαν δημιουργικά και κατέγραψαν ιδέες για σχέδια δράσης. Τα θέματα και οι λύσεις των παιδιών σχολιάστηκαν στην ολομέλεια και συγκεντρώθηκαν σε παπύρους.

Στη συνέχεια, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση του ομαδικού πνεύματος, οι μαθητές συμμετείχαν σε μια παραλλαγή της δραστηριότητας που υλοποίησε πρώτος ο  Tom Wujec και η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή με την ομιλία του στο TEDx (“The Marshmallow Tower Challenge”). Στο πλαίσιο αυτής της παιγνιώδους εργασίας δόθηκαν σε ολιγομελείς ομάδες (4-5 ατόμων) τα ίδια ετερόκλητα υλικά: 10 μακαρόνια, 1 marshmallow, χαρτοταινία και καλαμάκια (προαιρετικά). Τα παιδιά κλήθηκαν να φτιάξουν με τα παραπάνω υλικά και χωρίς να ακούγονται μια κατασκευή όσο πιο ψηλή και γερή γίνεται, που θα μπορούσε να σταθεί με ένα marshmallow στην κορυφή! Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα κατά την οποία τα μέλη των ομάδων εξοικειώθηκαν με τα χαρακτηριστικά ενός καλού εθελοντή: χρησιμοποίησαν διάφορα στοιχεία επικοινωνίας, σκέφτηκαν δημιουργικά και με πρωτοτυπία, πήραν πρωτοβουλίες και απέδειξαν ότι μπορούν να συνεργαστούν και να σεβαστούν τους κανόνες. Όσο για τις κατασκευές τους…πραγματικά  εντυπωσίασαν!!!

Ολοκληρώνοντας και με αφορμή το χριστουγεννιάτικο φιλανθρωπικό Bazaar του Σχολείου μας, οι μαθητές της Β’ Δημοτικού έλαβαν δράση! Όχι μόνο μπήκαν πίσω από τους πάγκους και πούλησαν τα διακοσμητικά τους τελαράκια, αλλά οργάνωσαν και μια διαφημιστική καμπάνια για τον εθελοντισμό και τη χαρά της προσφοράς! Αξιοποιώντας γνώσεις που απέκτησαν από προηγούμενη δράση, έφτιαξαν συμμετρικές φιγούρες κι έγραψαν συνθήματα δημιουργώντας τη δική τους αφίσα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον όσων επισκέφθηκαν εκείνες τις μέρες το Σχολείο μας!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!


Return to top of page