Skip links

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού μετράνε το βάρος

Στο πλαίσιο της ενότητας των Μαθηματικών «Μετρώ το βάρος», οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια του βάρους των σωμάτων και τα όργανα μέτρησής τους (ζυγαριά) συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες.

Σε μια πρώτη βιωματική προσέγγιση της εν λόγω έννοιας οι μαθητές σήκωσαν και σύγκριναν διαισθητικά το βάρος ποικίλων αντικειμένων χρησιμοποιώντας τις εκφράσεις «πιο ελαφρύ από», «πιο βαρύ από».

Στη συνέχεια, προκειμένου να αισθητοποιήσουν το μισό και το ολόκληρο κιλό και να εξοικειωθούν με τη χρήση τους στην καθημερινή ζωή, σήκωσαν αντικείμενα με αντίστοιχο βάρος (1 κιλό ζάχαρη, 1 κιλό φακές, μισό κιλό βούτυρο κ.α.). Ακολούθως, εργαζόμενοι σε ολιγομελείς ομάδες, κλήθηκαν να βρουν γύρω τους αντικείμενα που ζυγίζουν περίπου μισό ή περίπου ένα κιλό. Έπειτα, αφού έμαθαν να χειρίζονται τις ζυγαριές που έφεραν στο σχολείο (ζυγαριές αναλογικές και ψηφιακές, μπάνιου, κουζίνας, αποσκευών), τις χρησιμοποίησαν για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους και να συμπληρώσουν ένα σχετικό φύλλο εργασιών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι τα παιδιά, επειδή παροτρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν όργανα μέτρησης και να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, εξοικειώθηκαν πολύ γρήγορα με το μισό και το ολόκληρο κιλό, αλλά και με τα γραμμάρια και κατάφεραν να διατυπώνουν με μεγάλη ακρίβεια εκτιμήσεις για το βάρος διάφορων σωμάτων. Επιπλέον, αντιλήφθηκαν τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις ζυγαριές κι έμαθαν να επιλέγουν την κατάλληλη για τη μέτρηση του βάρους κάθε αντικειμένου.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση πειραμάτων που οδήγησαν τους μαθητές στο συμπέρασμα ότι όλα τα σώματα έχουν βάρος, ακόμη και τα αέρια!

Ήταν μια εμπειρία ιδιαίτερα ευχάριστη κατά την οποία τα παιδιά συνεργάστηκαν, πειραματίστηκαν, ανακάλυψαν κι έμαθαν πολλά και χρήσιμα για την καθημερινότητά τους!


Return to top of page