Skip links

Οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού ανακαλύπτουν τη μυστική ζωή των φυτών!

Στο πλαίσιο της ενότητας των «Φυτών» της Μελέτης Περιβάλλοντος οι μαθητές της Β΄ Δημοτικού του Σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τις λειτουργίες και τον ρόλο των φυτών για την ισορροπία του περιβάλλοντος στην καθημερινή ζωή, αλλά και να αναγνωρίσουν τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους, όπως είναι το νερό, ο αέρας και το χώμα.

Ειδικότερα, προκειμένου να αναγνωρίσουν ότι ο σπόρος αποτελεί πρωταρχική μορφή ζωής ενός φυτικού οργανισμού και να αντιληφθούν τη διαδικασία ανάπτυξής του, φύτεψαν φακές και φασολιές σε πλαστικά σκεύη και κατέγραψαν σε σημειωματάριο τις παρατηρήσεις τους.

Επιπλέον, συνέλεξαν φύλλα για το φυτολόγιο της τάξης, τα οποία ομαδοποίησαν και ταξινόμησαν βάσει των χαρακτηριστικών τους. Έπειτα κάθε παιδί επέλεξε ένα φυτό και συγκέντρωσε πληροφορίες αναφορικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τη φροντίδα που χρειάζεται, την κατηγορία στην οποία ανήκει, το ύψος και το κλίμα όπου μπορεί να ευδοκιμήσει, δημιουργώντας το δελτίο ταυτότητάς του.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη όλων των τμημάτων στο Εργαστήριο Βιολογίας του Σχολείου μας, κατά την οποία ο εκπαιδευτικός Βιολογίας Δρ. Αντώνης Κριμιτζάς ξενάγησε τους μαθητές στον χώρο και τους βοήθησε να ανακαλύψουν τη «μυστική» ζωή των φυτών χρησιμοποιώντας τα στερεοσκόπια και τα μικροσκόπια του εργαστηρίου! Τα στόματα των φυτικών κυττάρων με τους ιδιαίτερους σχηματισμούς τους έκλεψαν αδιαμφισβήτητα τις εντυπώσεις όλων των μαθητών!


Return to top of page