Skip links

Οι καθηγητές Βιολογίας κα. Κουμπενά Βαλεντίνα και κος Κριμιτζάς Αντώνιος ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Virtual learning LAB με τίτλο «Introducing your microbiome»

Οι καθηγητές Βιολογίας κα. Κουμπενά Βαλεντίνα και κος Κριμιτζάς Αντώνιος ολοκλήρωσαν με επιτυχία το Virtual learning LAB με τίτλο «Introducing your microbiome». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε εξ’ αποστάσεως και διοργανώθηκε από το European Molecular Biology Laboratories (EMBL) σε συνεργασία με το European Learning Laboratory for the Life Sciences (ELLS). Το σεμινάριο διήρκεσε τρείς εβδομάδες (2-22 Νοεμβρίου 2020). Κάθε εβδομάδα είχε ξεχωριστή θεματολογία γύρω από το ανθρώπινο μικροβιώμα και συνοδευόταν από γραπτές εργασίες και εξετάσεις.

Αρχικά, παρουσιάστηκε στους καθηγητές μια επισκόπηση της τρέχουσας έρευνας πάνω στο ανθρώπινο μικροβίωμα μέσα από επιστημονικές διαλέξεις, άρθρα και βίντεο. Ακολούθησε μια εισαγωγή στον τομέα της Βιοπληροφορικής και παρουσιάστηκαν εργαλεία για εισαγωγή της στη σχολική τάξη. Οι καθηγητές ήρθαν σε επαφή με πρόσφατες έρευνες που συσχετίζουν το μικροβίωμα με  την ανθρώπινη υγεία και με ασθένειες καθώς και με εργαλεία για εφαρμογές στην σχολική τάξη. Η μελέτη του μικροβιώματος είναι πολύ πρόσφατη στη σύγχρονη Βιολογία και οι εφαρμογές της στην υγεία και τη διατροφή του ανθρώπου είναι τεράστιες.

Οι καθηγητές μας επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανάμεσα σε εκατοντάδες εκπαιδευτικούς από όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων ελάχιστοι Έλληνες. Έτσι είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με μέλη της επιστημονικής κοινότητας, να λάβουν νέα πρωτοποριακή γνώση και να πειραματιστούν με εκπαιδευτικά εργαλεία μετάδοσης της επιστημονικής επικαιρότητας του μικροβιώματος στους μαθητές.

Ήδη οι καθηγητές μας χρησιμοποιούν τα εφόδια του σεμιναρίου αυτού στους Ομίλους Βιολογίας κάθε Τρίτη και Πέμπτη αλλά και στο μάθημά τους.


Return to top of page