Skip links

Κι η Γη γυρίζει…όλο γυρίζει!

Στο πλαίσιο του National Geographic οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού έκαναν μια μαγική βόλτα, «ακολουθώντας» τη Γη στην περιστροφή και την περιφορά της!  Διερεύνησαν σε ποια από τις κινήσεις της Γης οφείλεται το φαινόμενο της εναλλαγής ημέρας και νύχτας και εξοικειώθηκαν με το πώς γίνεται η εναλλαγή αυτή στους τόπους της Γης. Κατανόησαν την εμφάνιση των εποχών συσχετίζοντάς την με περιφορά της Γης πάνω στην τροχιά της.

Η εισαγωγή των παιδιών στις δυο κινήσεις της Γης έγινε με την προβολή βίντεο και την ταυτόχρονη επεξήγηση των εννοιών και των φαινομένων. Ακολούθησαν δραστηριότητες διερεύνησης που καλλιέργησαν τις επιστημονικές δεξιότητες των μαθητών.

Τα παιδιά πειραματίστηκαν περιστρέφοντας την υδρόγειο σφαίρα μέσα σ΄ ένα χάρτινο κουτί, το οποίο ήταν χωρισμένο σε μέρα και νύχτα. Ένας φακός στη θέση του ήλιου φώτιζε τη μια πλευρά της Γης και ένα αυτοκόλλητο προσδιόριζε την Ελλάδα πάνω στην υδρόγειο! Όταν το μέρος που φωτιζόταν «έφευγε» και πήγαινε πίσω, είχε νύχτα! Μετά συνέχιζαν την περιστροφή και ερχόταν πάλι απέναντι από τον ήλιο και φωτιζόταν ξανά!

 Κρατώντας την υδρόγειο πάνω στον ξύλινο άξονά της, περιφέρονταν γύρω από τον ήλιο και όριζαν στις διαφορετικές θέσεις της τροχιάς την εποχή που βρισκόταν η Ελλάδα και το βόρειο ημισφαίριο! Στο τέλος της κάθε περιφοράς φώναζαν δυνατά τη χρονική της διάρκεια σε έτος, μήνες, ημέρες! Έτσι η νέα γνώση κατακτήθηκε με τρόπο βιωματικό και ανακαλυπτικό μέσα από τη χαρά που προσφέρει η δραματοποίηση.

Στην εικαστική φάση της δραστηριότητας οι μαθητές, χρησιμοποιώντας, απλά υλικά απεικόνισαν τις κινήσεις της Γης. Ζωγράφισαν τον ήλιο στο κέντρο του χαρτιού, ένα πλαστικό καλαμάκι ή το μολύβι τους έγινε άξονας και μια σφαίρα πλαστελίνης η Γη! Η αισθητοποίηση  των κινήσεων της Γης ολοκληρώθηκε με τη συναρμολόγηση μιας χάρτινης κατασκευής!

Η  ενσωμάτωση των επιστημονικών δεξιοτήτων στη δραστηριότητα έκανε τη μάθηση πιο ελκυστική, προσέφερε στα παιδιά βαθύτερη κατανόηση του περιεχομένου και οδήγησε σε ενθαρρυντικά μαθησιακά αποτελέσματα!


Return to top of page