Skip links

Η Φυσική μέσα από το παιχνίδι

Με το σύνθημα «Το παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος να μάθουμε» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού του Σχολείου μας οργάνωσαν μια βιωματική δράση στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής.

Αφού μελέτησαν την έννοια της ενέργειας τόσο μέσα από το σχολικό εγχειρίδιο όσο και από σχετικές παρουσιάσεις, στο κεφάλαιο ΄΄Η μετατροπή της ενέργειας από τη μια μορφή στην άλλη΄΄ έφεραν στη σχολική αίθουσα επιτραπέζια παιχνίδια, στα οποία εφαρμόζεται η μετατροπή της ενέργειας από μια μορφή σε μια άλλη.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας οι μαθητές έπαιξαν με σχετικό παιχνίδι μνήμης όπου αναπαριστώνται συσκευές της καθημερινής ζωής, για τις οποίες ανέλαβαν να βρουν σε ποια μετατροπή στηρίζεται η λειτουργία τους.

Μέσω της διαδικασίας οι μαθητές στο σύνολό τους εξάσκησαν πολλαπλές δεξιότητες, όπως τη μνήμη, την παρατηρητικότητα, τη λεπτή κινητικότητα και τις δεξιότητες επικοινωνίας μέσα στην ομάδα.

Το ομαδικό παιχνίδι δημιούργησε συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού στους μαθητές της Ε΄ Δημοτικού, οι οποίοι εξοικειώθηκαν με τις έννοιες, κατασκεύασαν δικός τους «καταπέλτη» χρησιμοποιώντας απλά υλικά και συνειδητοποίησαν ότι η φυσική βρίσκεται παντού και τη συναντάμε σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, μέσα από πολλές εφαρμογές της.


Return to top of page