Skip links

Η Ομάδα Black Light Athens στη Δ΄ Δημοτικού

Με αφορμή την ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας «Όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι» και το κείμενο «Χορεύοντας με…ανήκουστους ήχους» που σχετίζονται με τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας, που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού προβληματίστηκαν για ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, πότε ορίστηκαν τα δικαιώματά τους και ποιος τα προασπίζεται.

Στο πλαίσιο των παραπάνω ερωτημάτων που τέθηκαν και της ευρύτερης ευαισθητοποίησης οι εκπαιδευτικοί της Δ΄ Δημοτικού επικοινώνησαν με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Black Light» και την προσκάλεσαν στο Σχολείο μας για την υλοποίηση ενός προγράμματος ενημέρωσης των μαθητών για τα άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης και για τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν τις καθημερινές δυσκολίες και τις προκλήσεις της ζωής.

Ο Γιάννης, η Μαριάννα και η Χρυσέλα επισκέφθηκαν το Σχολείο μας της Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 και πραγματοποίησαν το Πρόγραμμα.

Με πολύ ευχάριστη και παιδαγωγική διάθεση ενημέρωσαν τους μαθητές για το σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille. Έδειξαν και εξήγησαν αναλυτικά στα παιδιά το συγκεκριμένο αλφάβητο και στη συνέχεια τους έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να γράψουν το όνομά τους με τον κώδικα Braille είτε στην ειδική «γραφομηχανή» είτε σε μια επιτραπέζια  βάση με πύρους. Είδαν για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο βιβλίο εκτυπωμένο στο σύστημα αυτό και χρησιμοποιώντας την αφή τους προσπάθησαν να διαβάσουν. Έμαθαν για τους σκύλους συνοδούς. Προσπάθησαν να αναγνωρίσουν διάφορα μαγειρικά υλικά από τη μυρωδιά τους, έχοντας καλυμμένα τα μάτια τους με ειδικές μάσκες. Ενημερώθηκαν για διάφορες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι με τύφλωση, για να μπορούν κι εκείνοι ισότιμα να χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία. Τέλος, τα παιδιά έδρασαν ως συνοδοί συμμαθητών τους, που παρίσταναν τους τυφλούς, έχοντας καλύψει τα μάτια τους και χρησιμοποιώντας το ανάλογο μπαστούνι και έπειτα άλλαξαν ρόλους.  

Στόχος της δράσης και της παρουσίασης του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η βιωματική προσέγγιση της συγκεκριμένης διαφορετικότητας και η ενσυναίσθηση, όσων νιώθουν τα άτομα με μερική ή ολική τύφλωση. Παράλληλα, σκοπός του εγχειρήματος αυτού ήταν να ενημερωθούν τα παιδιά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι συνάνθρωποί μας με κάποιες ιδιαιτερότητες και να ευαισθητοποιηθούν, ώστε στο μέλλον να συνδράμουν ουσιαστικά στην επίλυση προβλημάτων, που δυσχεραίνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Η συνολική εμπειρία ήταν συγκλονιστική για τους μαθητές μας και στο σύνολό τους εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και συνειδητοποίησαν πως πράγματα που τα θεωρούν δεδομένα και αυτονόητα στην καθημερινή τους ζωή, τελικά δεν είναι για όλους δεδομένα και αυτονόητα. Σημείωσαν και τόνισαν λάθη, που γίνονται στην καθημερινή ζωή, προς τα άτομα αυτά, που πρέπει να αντιμετωπίζονται ισάξια, ισότιμα και ισόνομα από όλους. Διασκέδασαν παίζοντας το παιχνίδι ρόλων «Συνοδός – Τυφλός» αλλά ταυτόχρονα ευαισθητοποιήθηκαν, ένιωσαν ανασφάλεια για τον τρόπο που κινούνταν σε έναν οικείο χώρο χωρίς να έχουν ορατότητα, αλλά και για τους συνοδούς – συμμαθητές τους, που έπρεπε να τους εμπιστευτούν απόλυτα για να τους οδηγήσουν. Υπογράμμισαν πως θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό, που είχαν την ευκαιρία να αισθανθούν έτσι και να βιώσουν, έστω για λίγο, τον τρόπο ζωής των τυφλών συνανθρώπων μας. Με αυτά τα λόγια τους οι μαθητές μας επισφράγισαν την πρόσκληση και τη φιλοξενία της ομάδας «Black Light» στο Σχολείο μας.

Η ομάδα «Black Light» συνεχάρη τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το ήθος τους, για τα κίνητρα που δίνονται στους μαθητές για γνώση, για τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο υποδοχής τους και για το ενδιαφέρον τους προς τον συνάνθρωπο.


Λίγα λόγια για την Ομάδα «Black Light»:

«Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση BlackLight ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να παρέχει υπηρεσίες κοινής ωφέλειας σε κοινωνικές ομάδες όπως:

  • Άτομα με απώλεια όρασης
    • Ανθρώπους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις
    • Παιδιά
    • Ηλικιωμένους

Η Blacklight, ιδρύθηκε από τους τυφλούς εργαζόμενους του πολύ επιτυχημένου δρώμενου “Dialogue in the dark”, το οποίο λειτούργησε στο θέατρο Badminton από το 2013 έως το 2017. Στο συγκεκριμένο δρώμενο, ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της απώλειας της όρασης μέσω μιας βόλτας στο απόλυτο σκοτάδι. Η βόλτα πραγματοποιούνταν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο και βοηθός σε αυτήν ήταν ένας τυφλός ξεναγός. Η επαφή μας με περισσότερους από 40.000 επισκέπτες  όλων των ηλικιών, ανέδειξε την ανάγκη να δημιουργηθεί μια εταιρεία που στόχο θα έχει την βελτίωση της καθημερινότητας των τυφλών ατόμων αλλά και την προαγωγή της αλληλεπίδρασής τους με ολόκληρη την κοινωνία».

https://black-light.gr/


Return to top of page