Skip links

Η Ε΄ Δημοτικού «υποστηρίζει» την ανακύκλωση!

Στο πλαίσιο της δράσης National Geographic οι μαθητές της Ε΄ Δημοτικού του Σχολείου μας ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το πρόβλημα των απορριμμάτων στον σύγχρονο κόσμο και αξιολόγησαν τη σημασία της ανακύκλωσης των υλικών καθημερινής χρήσης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αρχικά παρουσιάστηκαν , σε μορφή power point, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που προκαλούν ρύπανση της ατμόσφαιρας, των θαλασσών και ακτών. Τα παιδιά αναζήτησαν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Στη συνέχεια οι μαθητές ασχολήθηκαν με το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών στον πλανήτη. Με συζήτηση και προβολή φωτογραφιών αντιλήφθηκαν το μέγεθος του προβλήματος και αναγνώρισαν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης και την ανάγκη να υιοθετήσουν καλές πρακτικές για τη μείωση των απορριμμάτων.

Κάποιοι μαθητές αποφάσισαν να κατασκευάσουν αφίσες για την ευαισθητοποίηση και των υπόλοιπων παιδιών του Σχολείου μας, σχετικά με την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των σκουπιδιών. Αφίσες με συνθήματα υπέρ της ανακύκλωσης τοποθετήθηκαν πάνω από τους κάδους του σχολείου μας!

Στην τελευταία φάση της δράσης έφτιαξαν το δικό τους χειροποίητο ανακυκλωμένο χαρτί! Ακολουθώντας τις λεπτομερείς οδηγίες που τους δόθηκαν, έκοψαν το χρησιμοποιημένο χαρτί σε μικρότερα κομμάτια, το άφησαν να μουλιάσει και το πολτοποίησαν. Έπειτα πέρασαν τον πολτό από σίτες και τον άπλωσαν σε πετσέτα για να στεγνώσει καλά.

Πάνω στο νέο χαρτί γράφτηκαν συνθήματα, που πρέπει να γίνουν συνείδηση και τρόπος ζωής  σε κάθε πολίτη αυτού του πλανήτη! Οι μαθητές κρέμασαν τα ομαδικά έργα τους με πολλή χαρά στο έλατο της σχολικής μας αυλής!

Μέσω αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά κατανόησαν στην πράξη, με τη δική τους δουλειά,  τον κύκλο του χαρτιού από την πρώτη χρήση στις επόμενες μέσω της ανακύκλωσης και συνειδητοποίησαν ότι με πολύ απλές ενέργειες που μπορούν να εντάξουν στην καθημερινότητά τους, το όραμα για την προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πραγματικότητα!


Return to top of page