Skip links

Επέτειος Θεμελίωσης Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Με αφορμή τα 19 χρόνια από την Επέτειο Θεμελίωσης του Σχολείου μας που συμπληρώθηκαν την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός αυτής της τόσο σημαντικής ημέρας και ο καθιερωμένος Αγιασμός προσαρμοσμένος στις οδηγίες της Πολιτείας για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού. Οι μαθητές παρέμειναν μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους στις αίθουσες διδασκαλίας κατά τη διάρκεια του Αγιασμού που μεταδόθηκε μέσω Live Streaming.

Η συγκίνηση και η χαρά όλων ήταν διάχυτη για την επιτυχημένη πορεία του Σχολείου και τη συμπλήρωση 19 χρόνων λειτουργίας. Μια διαδρομή που έχει επισφραγιστεί με επιτυχίες, διακρίσεις, όμορφες αναμνήσεις, πνεύμα ομαδικότητας, χαμόγελα και όνειρα που κάθε μέρα γίνονται πραγματικότητα, ως επιστέγασμα της παιδείας και της διαφύλαξης αρχών και αξιών που καλλιεργεί κάθε μέρα η «οικογένεια» της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης.

Ο κύριος Δημήτρης Αντωνόπουλος κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του αναφέρθηκε στο όραμα της δημιουργίας και της οικοδόμησης του Σχολείου πριν από 19 χρόνια, που ήταν η ίδρυση ενός σχολείου που θα αποτελούσε ένα από τα καλύτερα της Ελλάδας και θα ξεχώριζε μέσα από τους μαθητές και τους αποφοίτους του. Ένα σχολείο που θα διαπνεόταν από αρχές, αξίες και ιδανικά, θα υπηρετούσε την παιδεία, την εκπαίδευση, την αγωγή συνεισφέροντας ουσιαστικά στην κοινωνία.

Ο κος Αντωνόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά : «Το Σχολείο γιορτάζει γιατί το Σχολείο είναι οι άνθρωποί του. Το Σχολείο είμαστε όλοι εμείς, που κάθε μέρα μοχθούμε, προσπαθούμε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε το καλύτερο για την εκπαίδευση, το καλύτερο για την παιδεία, το καλύτερο για την αγωγή όλων των μαθητών. Το Σχολείο είναι οι μαθητές, είναι οι νηπιαγωγοί, είναι οι δάσκαλοι, είναι οι καθηγητές, είναι οι γραμματείς, είναι οι οδηγοί, είναι οι συνοδοί, είναι όλοι οι άνθρωποι του Σχολείου που κάθε μέρα κάνουνε το καλύτερο. Είναι η Διεύθυνση, η Διοίκηση, όλοι οι άνθρωποι που κάθε μέρα βρίσκονται στη θέση τους υπερβαίνοντας τον εαυτό τους. Όλα αυτά τα χρόνια, το Σχολείο έχει κατακτήσει πολύ υψηλές κορυφές. Έχει πάρα πολλές σημαντικές επιτυχίες σε όλους τους τομείς. Στην τεχνολογία, στην καινοτομία, στη ρομποτική, στην πληροφορική, στον πολιτισμό, στις τέχνες, στα εικαστικά. Όλα αυτά τα επιτεύγματα είναι επιτεύγματα όλων των ανθρώπων του Σχολείου.

Θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι όσοι κάποια στιγμή πήραμε την απόφαση να σπουδάσουμε δάσκαλοι, να σπουδάσουμε καθηγητές, να γίνουμε εκπαιδευτικοί, αναλάβαμε μια μεγάλη ευθύνη: την ευθύνη απέναντι στο μέλλον της κοινωνίας. Αναλάβαμε την ευθύνη απέναντι στο αύριο. Την τεράστια ευθύνη οι μαθητές, τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο Σχολείο και που θα εκπαιδεύσουμε στην τάξη μας, να γίνουν καλύτερη γενιά από εμάς, να εξελίξουν την Ελλάδα, να εξελίξουν τον κόσμο, να εξελίξουν την ανθρωπότητα. Αυτό όμως δεν είναι απλά μια ευθύνη. Είναι ένα προνόμιο. Είναι το προνόμιο της ευθύνης. Είναι προνόμιο να μπορείς να διαπλάσεις  ό, τι πιο σημαντικό υπάρχει γύρω μας: τα νέα παιδιά. Αυτό το προνόμιο το έχουμε όλοι όσοι υπηρετούμε την εκπαίδευση, την αγωγή και την παιδεία στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση.

Θα ήθελα να τονίσω ότι όλοι οι άνθρωποι του Σχολείου καθημερινά εργαζόμαστε και σχεδιάζουμε σταθερά πώς θα εξελίσσουμε συνεχώς την παρεχόμενη εκπαίδευση. Πώς θα κάνουμε το καλύτερο για τον κάθε μαθητή ξεχωριστά. Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι μας χρειαστείτε. Είμαστε δίπλα σας κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Νιώθετε την αγάπη, την έγνοια, τη ζεστασιά με την οποία σας περιβάλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Απευθυνόμενος σ’ εσάς παιδιά, θα ήθελα να σας πω ότι χρειάζεται προσπάθεια. Χρειάζεται κόπος. Όλοι οι μαθητές, είτε μιλάμε για την Α’ Δημοτικού – που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βηματα στην εκπαιδευτική διαδικασία-, είτε μιλάμε για τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου, πρέπει κάθε μέρα που ξεκινάτε το πρωί να έρθετε στο Σχολείο να σκέφτεστε πώς θα γίνετε καλύτεροι. Πώς θα εξελιχθείτε. Πώς θα πετύχετε πράγματα. Πώς θα βάλετε στόχους και πώς αυτούς τους στόχους θα τους κάνετε πράξη. Όλοι οι άνθρωποι του Σχολείου θα είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε και να σας κατευθύνουμε σε αυτούς τους στόχους για να τους υλοποιήσετε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους του Σχολείου που όλα αυτά τα χρόνια έχουν παραμείνει πιστοί και προσηλωμένοι στο όραμά μας: ένα Σχολείο το οποίο να προάγει καθημερινά όλες τις πτυχές του κάθε μαθητή. Να τους προάγει πνευματικά, ηθικά, κοινωνικά, ψυχικά, να τους δίνει εφόδια και δυνάμεις προκειμένου να εξελιχθούν και να γίνουν άξιοι πολίτες της Ελλάδας και του κόσμου.

Αγαπημένα μας παιδιά, είναι μεγάλη μας χαρά που είστε σήμερα εδώ. Είναι μεγάλη μας χαρά που, εν μέσω πανδημίας, το Σχολείο λειτουργεί και αναδεικνύεται σε έναν παράγοντα που μας βοηθάει να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Όλοι οι άνθρωποι του Σχολείου, όλοι οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου την περίοδο της τελευταίας διετίας, εν μέσω lockdown και πανδημίας, κατάφεραν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους στις νέες τεχνολογίες, να βρίσκονται κάθε μέρα στο κάθε σπίτι και να είναι δίπλα σας για να συνεχίσετε την πορεία σας στα μαθητικά σας χρόνια.

Εργαζόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον. Εργαζόμαστε και σχεδιάζουμε το αύριο της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης με αίσθημα ευθύνης. Με το προνόμιο που αισθανόμαστε ότι είναι να έχουμε αυτή την ευθύνη.»

Η Γενική Διευθύντρια της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης κυρία Έρι Μαντά στον χαιρετισμό της για την επέτειο ίδρυσης του Σχολείου αναφέρει χαρακτηριστικά : «2 Φεβρουαρίου 2003. Ένα όνειρο ζωής γίνεται πράξη. Ένα καινούργιο σχολείο γεννιέται. Θεμελιώνεται ο ακρογωνιαίος λίθος της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης. 2 Φεβρουαρίου 2022. Ένα όραμα για τα παιδιά και την παιδεία είναι σήμερα πραγματικότητα. Ένα ωραίο σχολείο, ένα σπουδαίο σχολείο, το Σχολείο μας γίνεται 19 ετών. Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση μέσα από αυτή την πορεία των δεκαεννέα χρόνων έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό των μαθητών της, την εμπιστοσύνη των γονέων, την εκτίμηση των εκπαιδευτικών, την αναγνώριση και την αξιοπιστία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Σήμερα είμαστε στο τέλος της δεύτερης δεκαετίας της ζωής και δράσης του Σχολείου μας. Είναι ώρα απολογισμού αλλά και μελλοντικού σχεδιασμού.

Πολλά «δώρα» μας έχει προσφέρει το Σχολείο μας. Το «αντίδωρο» που εμείς σήμερα θέλουμε να του προσφέρουμε στα γενέθλιά του είναι η ευχή και συγχρόνως η δέσμευση όλων μας να αξιοποιήσουμε σωστά όλα αυτά τα «δώρα» έτσι ώστε κάθε μαθητής του Σχολείου να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Εύχομαι κάθε μαθητής του Σχολείου μας να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Αυτό ισχύει για όλους μας – και για μικρούς και για μεγάλους. Και για μαθητές και για δασκάλους και για συνεργάτες που δραστηριοποιούνται και λειτουργούν σε όλα τα πεδία δράσης και λειτουργίας του Σχολείου.

Όλοι μαζί ειλικρινά, με ζεστασιά, ας ευχηθούμε από καρδιάς στο Σχολείο: Χρόνια Πολλά, Χαρούμενα, Δημιουργικά. Στους στόχους και στο έργο του πάντοτε επιτυχία και σε όλους τους ανθρώπους του Υγεία και Ευτυχία! Να είμαστε καλά, να απολαμβάνουμε τους καρπούς του μόχθου μας. Να είμαστε καλά  και στην τρίτη δεκαετία που βρίσκεται μπροστά μας και να είμαστε σίγουροι ότι όλοι εμείς οι άνθρωποι αυτού του Σχολείου παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ξέρουμε να συμπορευόμαστε με τις εξελίξεις και πολλές φορές να προπορευόμαστε από τις εξελίξεις. Σε αυτή την πορεία τη μελλοντική είμαστε όλοι μαζί. Εύχομαι να μη λείψει κανείς από αυτή τη συστράτευση. Το Σχολείο είναι για όλους μας. Όποιος το έχει επιλέξει έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο νου και στην ψυχή μας. Δεν θέλουμε απουσίες αλλά ούτε και τυπικές παρουσίες. Θέλουμε ενεργό συμμετοχή, δημιουργική παρουσία, ολόψυχη συνεισφορά.

 Όλοι ας είμαστε ουσιαστικά ενεργοί, παρόντες, συμμέτοχοι στις επιτυχίες, να έχουμε όλοι το μέρισμά μας και όλοι μαζί να σχεδιάζουμε το μέλλον. Το μέλλον μας ανήκει και είναι στο χέρι μας αυτό το μέλλον να το έχουμε δημιουργικό, αποτελεσματικό, ωραίο, ελπιδοφόρο και δικαίωση των ονείρων του κάθε μαθητή μας! Εύχομαι τίποτα να μη σβήσει αυτό το φωτεινό χαμόγελο γιατί το αξίζετε. Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία και για την ανταπόκριση, για αυτό που είσαστε και σίγουρα για αυτό που μπορείτε να γίνετε και θα γίνετε.»

Ευχή όλων μας είναι το Σχολείο μας να τα εκατοστίσει και κάθε χρόνος να μας βρίσκει όλους – μαθητές, εργαζόμενους και γονείς – υγιείς και δημιουργικούς!


Return to top of page