Skip links

Εξαίρετη συμμετοχή μαθητών του Σχολείου μας στον Διαγωνισμό Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας»

Εξαίρετη ήταν η συμμετοχή μαθητών και μαθητριών από το Γυμνάσιο και το Λύκειο του Σχολείου μας στον Δ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικονικών Δικών “Πρωταγόρας” που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Μάρτιο του 2022. Την Εκπαιδευτική Αναγέννηση εκπροσώπησαν επάξια 5 Ομάδες, αποτελώντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή μας στον Διαγωνισμό μέχρι σήμερα , ενώ εντυπωσιακή και συγκινητική ήταν και η συμμετοχή μαθητών μας από την α΄ Γυμνασίου.

Οι Εικονικές Δίκες ”Πρωταγόρας” αποτελούν προσομοίωση του συστήματος απονομή Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές – συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο από φοιτητές και φοιτήτριες Νομικής μετά από εκπαίδευση που αντιπροσωπεύουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Στον Διαγωνισμό αυτό οι Ομάδες του Σχολείου μας συμμετέχουν σταθερά από την έναρξη αυτής της αξιόλογης προσπάθειας η οποία έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας διότι τα οφέλη που προκύπτουν από τις προπονήσεις, αλλά και από τον αγώνα είναι πολλάπλά.

Αποτελεί Ρητορικό Αγώνισμα,άρα:

– εξασκεί τη λογική (υπεράσπιση μιας θέσης, εντοπισμός λογικών λαθών αντιπάλων και ανασκευή τους)

– καλλιεργεί τη ρητορική ικανότητα και τον σεβασμό κανόνων διαλόγου

– καταπολεμά το άγχος, λόγω της δημόσιας ομιλίας

– ενισχύει την κοινωνικοποίηση και τη δεξιότητα της συνεργασίας σε ομάδες.

Επιπλέον από την ιδιοσυστασία του αγωνίσματος:

– φέρνει σε επαφή τα παιδιά και τους εφήβους με το σύστημα της Δικαιοσύνης,

– διευρύνει γνώσεις και κατανόηση ποικιλίας θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία

– εξοικειώνει τα παιδιά με το Νομικό πολιτισμό.

Από το Γυμνάσιο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες:

Αλεξάνδρα Αντωνάκου, Άννα Γιαννιώτη, Ραφαέλα Καραμπέτσου, Αναστασία Καραχάλιου, Δανάη Κουνέλη, Γεωργία Κωστάκη, Άννα Λούσιου, Κωνσταντίνος Λυμπερόπουλος, Θεόδωρος Μπουλίνης, Ανδρονίκη Παρσαλίδη, Μελίνα Σαρηγιαννίδη, Σταμάτης Τάραμας, Δημήτρης Τσικαλάκης, Κατρίν Φιορεντίνου, Αναστασία Χίου.

Από το Λύκειο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες:

Ελένη Γεωργιάδου, Ανδρέας Ζωγράφος, Κατερίνα Θεοφιλοπούλου, Κωνσταντίνος Κάτσικας, Χαρά Κονταξάκη, Ηλέκτρα Λάττα, Ρωμανός Λοβέρδος, Διονύσης Πρίφτης, Ε. Σ., Μαρίζα Χοντζέα.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους καθώς και στην καθηγήτρια Φιλόλογο κυρία Άννα Κουρδή που προπόνησε τις Ομάδες με την πολύτιμη βοήθεια και των Φιλολόγων κυρίας Νικολέττας Κοκοσιούλη και της κυρίας Δέσποινας Διαθεσοπούλου.

Return to top of page