Skip links

Εξαίρετη παρουσία και σημαντικές διακρίσεις για τους μαθητές μας στο 3rd ACGMUN

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ομίλου M.U.N. της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης έλαβαν μέρος στο 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών (3rd A.C.G.M.U.N.) που διοργάνωσε το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος από την Παρασκευή 5 έως και την Κυριακή 7 Απριλίου 2019.

Στη φετινή διοργάνωση που είχε ως κεντρικό θέμα «Ο πολίτης και τα δικαιώματά του στην Ψηφιακή Εποχή (Digital citizenship)» συμμετείχαν 24 μαθητές από το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ως νεαροί διπλωμάτες, είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με συνομηλίκους τους για θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος εκπροσωπώντας την Ισπανία, το Μπαχρέιν και τη Νιγηρία.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία των μαθητών της α΄ Γυμνασίου οι οποίοι, στην πρώτη τους εμφάνιση σε επιτροπές Ο.Η.Ε., πραγματοποίησαν συνολικά  πάνω από 60 ομιλίες και παρεμβάσεις σε πληθώρα κοινωνικών, ανθρωπιστικών και πολιτιστικών ζητημάτων.

Σημαντική ήταν η διάκριση που εξασφάλισε ο μαθητής μας Δημήτριος Κατσαούνος, που αναδείχθηκε ως ο Best Delegate της Επιτροπής για τον Αφοπλισμό και τη Διεθνή Ασφάλεια.

Εξαιρετική ήταν και η εμφάνιση της μαθήτριάς μας Αγγελικής Βυτόγιαννη ως βασικής εισηγήτριας (main submitter) στο ψήφισμα για  την Καταπολέμηση της πολιτικής προπαγάνδας στην Ειδική Πολιτική Επιτροπή Απο-αποικειοποίησης.

Ειδικότερα στις επιτροπές Ο.Η.Ε.  του 3rd ACGMUN έλαβαν μέρος:

στην Επιτροπή Αφοπλισμού και Διεθνούς Ασφάλειας ο Μιχαήλ Χατζησταμάτης (α’ Γυμνασίου), η Παναγιώτα Καψάλη και ο Δημήτριος Κατσαούνος – αρχηγός διπλωματικής αποστολής Μπαχρέιν (Α΄ Λυκείου),

στην Κοινωνική, Ανθρωπιστική και Πολιτισμική Επιτροπή οι Ανδρέας Ζωγράφος και Ιωάννης Ιωάννου (α’ Γυμνασίου) και η Μαρία-Άννα Νίνου (Α΄ Λυκείου),

στην Ειδική Πολιτική Επιτροπή Απο-αποικειοποίησης η Αγγελική Βυτόγιαννη – αρχηγός διπλωματικής επιτροπής της Ισπανίας και ο Γεώργιος Ευσταθόπουλος-Μπουτζούνης (Α΄ Λυκείου),

στη Νομική Επιτροπή η Μάρθα Πίσχου – αρχηγός διπλωματικής επιτροπής της Νιγηρίας, η Ειρήνη Κορμά και η Αλεξάνδρα Ζουρδούμη  (Α΄ Λυκείου),

στην Περιβαλλοντική Επιτροπή ο Διονύσιος Πρίφτης (α΄ Γυμνασίου),   

στην επιτροπή της UNESCO ο Νικόλαος Βυτόγιαννης (α΄ Γυμνασίου),

στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο ο Πέτρος Κοτζαναστάσσης (Α΄ Λυκείου)  και 

στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Ελένη Χριστοφιλέα (Α΄ Λυκείου).

Στην ειδική επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου Ο.Η.Ε. (International Court of Justice) το Σχολείο μας συμμετείχε σε μια ιδιαίτερα απαιτητική προσομοίωση δίκης με 10 μαθητές σε διαφορετικούς ρόλους και θέσεις, των οποίων  η συνολική παρουσία καθώς και οι επί μέρους επιδόσεις απέσπασαν ιδιαίτερα θερμά σχόλια από τους διοργανωτές.  Με υπόθεση τη Θαλάσσια Οριοθέτηση και τα εδαφικά ζητήματα μεταξύ Κατάρ και Μπαχρέιν (Maritime delimitation and the territorial questions between Qatar and Bahrain – Qatar v. Bahrain), η ομάδα των συνηγόρων (advocates) του Μπαχρέιν με τους  Χαρίλαο-Ιωάννη Ιωάννου και Ελεάννα-Ραφαηλία Γώγου (Α΄ Λυκείου), πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και με τα επιχειρήματά της έπεισε τους δικαστές και το Προεδρείο, ενώ ο Χαρίλαος-Ιωάννης Ιωάννου διακρίθηκε και ως ο Best Advocate της Επιτροπής.  

Πολύτιμη ήταν και η συνδρομή των Δημητρίου Κατσαούνου και Μαρίας-Ευρυδίκης Κανελλοπούλου που ως «ειδικοί μάρτυρες» (expert witnesses) βοήθησαν τους συνηγόρους τόσο στην προετοιμασία όσο και  κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ως δικαστές (judges) έλαβαν μέρος οι Παναγιώτης Διαμαντής (γ΄ Γυμνασίου), Χριστόφορος Δάβρης, Στυλιανή Εξαρχέα (Α΄ Λυκείου), Ιωάννης Αγγέλικας και Χρυσάνθη Τζανέτου (Β΄ Λυκείου).

Τέλος, στα θεσμικά όργανα του συνεδρίου το Σχολείο μας εκπροσώπησαν επάξια οι μαθήτριες Μαρία-Ευρυδίκη Κανελλοπούλου (Α΄ Λυκείου) ως Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον Αφοπλισμό και τη Διεθνή Ασφάλεια και Ευπραξία Αναγνωστοπούλου (Β΄ Λυκείου), ως Γραμματέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Ο.Η.Ε.,  συμβάλλοντας σημαντικά με την εποικοδομητική τους παρουσία στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης.

Τους μαθητές προετοίμασε για τη συμμετοχή τους στο Συνέδριο η κυρία Κάλλια Θερμού, Δικηγόρος MSc, η οποία και τους συνόδευσε.

Συγχαρητήρια σε όλους για την εξαίρετη παρουσία τους και τις σημαντικές διακρίσεις τους.


Return to top of page