Skip links

Εκπαίδευση των μαθητών της γ΄ Γυμνασίου στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της γ΄ Γυμνασίου την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Την εκπαίδευση των μαθητών ανέλαβαν πιστοποιημένοι και έμπειροι εθελοντές της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Τα παιδιά βίωσαν μια εκπαιδευτική διαδικασία άμεση, διαδραστική, βιωματική, ανθρωποκεντρική και γεμάτη αγάπη για τη ζωή και τον συνάνθρωπο, συμμετέχοντας σε ένα σπουδαίο μάθημα, επένδυση για ολόκληρη τη ζωή τους. Από τη θέση των θεατών βρέθηκαν στη σκηνή του Θέατρου, στον ρόλο του Διασώστη, παρέχοντας Πρώτες Βοήθειες στα προπλάσματα που είχαν προσκομίσει οι εθελοντές.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Basic Life Support’’ στο οποίο συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες έχει ως σκοπό να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες για την αναγνώρισή ή και την αποτροπή – όταν αυτό είναι εφικτό – της καρδιακής ανακοπής και να βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο να παρέχει βασική υποστήριξη ζωής όταν απαιτείται.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τα παιδιά είδαν πώς αναγνωρίζουμε την καρδιακή ανακοπή, πώς παρέχεται η Βασική Υποστήριξη Ζωής μέσω θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων διάσωσης, πώς χρησιμοποιείται ο αυτόματος εξωτερικό απινιδιωτής, πώς τοποθετείται το θύμα σε θέση ασφάλειας και πώς αντιμετωπίζεται η πνιγμονή και η απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώμα.

Η βασική υποστήριξη ζωής είναι ο συνδυασμός θωρακικών συμπιέσεων και εμφυσήσεων, που ονομάζεται καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ΚΑΡΠΑ, με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.eeepf.gr


Return to top of page