Skip links

Δράση της Α΄ Δημοτικού με θέμα: «Τα παιχνίδια μιας άλλης εποχής»

Παιδί , παίζω, παιχνίδι!
Τα παιδιά παίζουν ωραία παιχνίδια!
Και περνούν ακόμα καλύτερα, αν τα παιχνίδια είναι ομαδικά!

Με αφορμή την ενότητα με στόχο τη διδασκαλία του «-αι» στη Γλώσσα και την ενότητα «Παιχνίδια άλλοτε και σήμερα» στη Μελέτη Περιβάλλοντος δάσκαλοι και μαθητές της Α΄ Δημοτικού πραγματοποίησαν μία Δράση βιωματικού χαρακτήρα.

Το βασικό λεξιλόγιο στη Γλώσσα ήταν οι λέξεις: παίζω, παιδιά, παιχνίδι, οι οποίες «ζωντάνεψαν» συνδέοντας τες με τα παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά παλαιότερα σύμφωνα με την ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Αρχικά, οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού ευαισθητοποίησαν τους γονείς τους, ώστε να τους δώσουν ένα παιχνίδι που είχαν στην παιδική τους ηλικία ή ακόμα παλαιότερης γενιάς στην Έκθεση που θα οργανώναμε στο Σχολείο μας με θέμα: «Παιχνίδια μιας άλλης εποχής». Ο στόχος ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν τα παιχνίδια ως αντικείμενα που  χρησιμοποιούσαν  παλαιότερες γενιές κατά την παιδική τους ηλικία.

Στη συνέχεια, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον να παίξουν  την ώρα του Ομαδικού Παιχνιδιού στο προαύλιο του Σχολείου μας παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν παλαιότερα όπως «Κουτσό», «Τρίλιζα», «Χαλασμένο τηλέφωνο», «Τυφλόμυγα», «Το μαντηλάκι»,  «Τα μήλα», «Πετάει – πετάει». Χωρισμένα σε ομάδες έπαιξαν κυκλικά όλα τα παιχνίδια. Η χαρά, ο ενθουσιασμός, η όμορφη διάθεση όλων ήταν ολοφάνερη. Οι στόχος ήταν να  γνωρίσουν  τα παιχνίδια ως ομαδική ψυχαγωγία και να συνειδητοποιήσουν ότι οι ίδιοι παίζουν έναν ρόλο συνεχιστή των παραδοσιακών παιχνιδιών από τις παλαιότερες γενιές στη σύγχρονή τους γενιά.  

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα ήταν η κατασκευή μιας υφασμάτινης μπάλας,  σαν αυτή που έπαιζαν  τα παιδιά μετά τον πόλεμο. Τα παιδιά έμαθαν ότι η ευρηματικότητα για παιχνίδι των παιδιών της μεταπολεμικής γενιάς αλλά και παιδιών ασθενέστερης οικονομικής τάξης  ξεπερνούσε κάθε αντιξοότητα!

Η ιδέα της έκθεσης αποτέλεσε την καλύτερη κοινωνική περίσταση, για να μάθουν οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού,  όχι να γράφουν ακόμα μόνοι τους μία πρόσκληση, αλλά να βρίσκουν τα βασικά στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει μία πρόσκληση.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του μαθήματος Μελέτης Περιβάλλοντος και στο Ομαδικό Παιχνίδι.

Η Δράση μας ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση της Έκθεσης με θέμα : «Παιχνίδια μιας άλλης εποχής», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αίθριο του Σχολείου μας, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019, την ώρα των διαλειμμάτων, ώστε να μπορούν να την επισκεφθούν όλοι οι μαθητές του Δημοτικού. Περιελάμβανε πάνω από εξήντα εκθέματα. Τόσο η αυθόρμητη προσέλευση όλων των μαθητών , όσο και η οργανωμένη ανά τμήμα επίσκεψή τους, μας έδωσε μεγάλη χαρά!


Return to top of page