Skip links

Δράση για τις Αλκυονίδες Ημέρες από τους μαθητές της Α’ Δημοτικού

Οι Αλκυονίδες της …ζωής μας!!!

Κατά τη διάρκεια των Αλκυονίδων Ημερών, οι μαθητές και οι μαθήτριες της  Α΄ Δημοτικού προσέγγισαν τον μύθο της Αλκυόνης με μία διαθεματική δράση μέσα από το  μάθημα της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος.

Με αφορμή την ενότητα της Μελέτης Περιβάλλοντος «Ο ήλιος και η ζωή μας» προεκτείναμε τη συζήτηση στο φαινόμενο των Αλκυονίδων Ημερών που παρουσιάζονται στην «καρδιά του χειμώνα» και ασχοληθήκαμε με την εξήγηση του φαινομένου σύμφωνα με τη μυθολογία μας. Στο μάθημα της Γλώσσας προσεγγίσαμε τον μύθο έχοντας  απώτερο στόχο την προφορική αναδιήγηση του μύθου από τα παιδιά  και την γραπτή απόδοσή του μέσα από μια ομαδοσυνεργατική εργασία.

Η δράση μας περιλάμβανε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό με προβολή πινάκων ζωγραφικής μεγάλων ζωγράφων, αφήγηση του μύθου της Αλκυόνης, ηχητικό υλικό με κελάηδισμα αλκυόνης, ακρόαση σχετικού παραδοσιακού τραγουδιού, γραπτή αναδιήγηση του μύθου ανά ομάδες και εικαστική απεικόνιση της Αλκυόνης με πλαστελίνη.

Η δράση μας ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη του αισιόδοξου μηνύματος που φέρνουν οι Αλκυονίδες Μέρες στους ανθρώπους.

Ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας που

μοιάζουν με «βαρυχειμωνιά», θα υπάρχουν περιστάσεις που θα μας δίνουν δύναμη και θάρρος σαν τις ηλιόλουστες αλκυονίδες μέρες. Έτσι, αισιόδοξοι πια, θα περιμένουμε την «καλοκαιρία», το ξεπέρασμα των δυσκολιών.


Return to top of page