Skip links

Γνωριμία με το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής

Λίγες μέρες μετά το τέλος της Αποκριάς, οι μαθητές της Β’ Δημοτικού ενημερώθηκαν για την περίοδο της Μεγάλης Νηστείας και γνώρισαν ένα παλιό έθιμο, αυτό της κυρά-Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα είδος ημερολογίου με το οποίο μετρούσαν παλαιότερα τις εβδομάδες της νηστείας μέχρι την Ανάσταση του Κυρίου. 

Η κυρά-Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές αποτυπώνεται σε μια χάρτινη ζωγραφιά, η οποία απεικονίζει μια γυναίκα που προσεύχεται με σταυρωμένα χέρια, έχει τη μορφή καλόγριας συμβολικά λόγω της Νηστείας, δεν έχει στόμα και οι επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής αναπαρίστανται με τα εφτά πόδια της. Σύμφωνα με το έθιμο, κάθε Σάββατο αφαιρείται και ένα πόδι και με αυτό τον τρόπο οι πιστοί γνώριζαν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας η κυρά-Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί αλλά από ζυμάρι ή από πανί το οποίο το γέμιζαν με πούπουλα.

Οι μικροί μαθητές μας είχαν την ευκαιρία, αφού παρατήρησαν τις διάφορες εικόνες της κυρά-Σαρακοστής, να αναβιώσουν το έθιμο, να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να δημιουργήσουν με πηλό τις δικές τους δημιουργίες.


Return to top of page