Skip links

Αριθμό…ποικιλίες! Δράση Α΄ Δημοτικού στα Μαθηματικά

Οι μικροί μαθητές της Α’ Δημοτικού είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα βιωματική δράση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019. Στόχος ήταν να εμπεδώσουν δημιουργικά την ύλη των Μαθηματικών στη δεύτερη Δεκάδα, μέσα από κατασκευές που δημιούργησαν οι ίδιοι μαθητές ομαδοσυνεργατικά.

Οι μαθητές ανέλαβαν τον ρόλο του υποτιθέμενου βοηθού ενός αγαπημένου τους ήρωα της Disney από την ταινία «Η Λαίδη και ο Αλήτης», προκειμένου να φτιάξουν ποικιλίες με ζυμαρικά και όσπρια για το πάρτι γενεθλίων τους και η δράση άρχισε να εξελίσσεται!

Η αισθητοποίηση, η σειροθέτηση, η ανάλυση και σύνθεση διψήφιων αριθμών μέχρι το 20, η αναγνώριση και διάκριση Μονάδων – Δεκάδων και η αισθητοποίηση διψήφιων αριθμών που είναι πολλαπλάσια του 10 αποτέλεσαν τους επιμέρους στόχους της δράσης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αντικατάσταση 10 Μονάδων με μια άλλη ισοδύναμη Δεκάδα.

Η δράση ξεκίνησε με την παρακολούθηση ενός χαρακτηριστικού αποσπάσματος από την αγαπημένη ταινία της Disney, στο τέλος του οποίου κάθε ομάδα βοήθησε τους ήρωες να φτιάξουν «σουβλάκια από κοφτό μακαρονάκι», πιάτα με «τριγωνικά ψωμάκια του τοστ και κρουτόν», «μερίδες φασολιών» και να οργανώσουν το «ντουλάπι των ζυμαρικών» της Λαίδης. Οι μαθητές κάθε ομάδας σημείωσαν σ΄ ένα φύλλο εργασίας, το οποίο αποτελούσε συγχρόνως και φύλλο αξιολόγησης,  τα ονοματεπώνυμά τους, ακολούθησαν τις γραπτές οδηγίες και, στο τέλος, επέλεξαν την ορθή απάντηση σε ερωτήσεις που αφορούσαν τα συμπεράσματα στα οποία θα κατέληγαν παρατηρώντας ολοκληρωμένη την κατασκευή τους.

Η καλύτερη ανταμοιβή για τους εκπαιδευτικούς ήταν η αυθόρμητη σκέψη που ξεστόμισαν κάποια παιδιά: «Ωραία! Θα το γλεντήσουμε σήμερα!»

Πράγματι, έμοιαζε σαν να γινόταν πραγματική γιορτή μέσα στις τάξεις με την ατμόσφαιρα  που διαμορφώθηκε από την δημιουργική ανησυχία των μαθητών, τον ενθουσιασμό τους, το κέφι να βοηθήσουν τους αγαπημένους τους ήρωες, τις κατασκευές που έφτιαξαν και κυρίως με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν.


Return to top of page