Skip links

«Από το λινάρι…στα χριστουγεννιάτικα τελαράκια»

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού άρχισαν τις προετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο παζάρι του Σχολείου μας, φτιάχνοντας γούρια με ξύλινα τελάρα κεντήματος και ύφασμα λινάτσας!

 Στο πλαίσιο της δράσης National Geographic (Μελέτη Περιβάλλοντος), η χριστουγεννιάτικη κατασκευή τους έδωσε την ευκαιρία  ν΄ ανακαλύψουν  ότι τα βαμβακερά και λινά υφάσματα κατάγονται από φυτά!!!!!!!

Χρησιμοποιώντας τη λινάτσα παρατήρησαν ότι ξέφτιζε εύκολα! Αναρωτηθήκαν από ποιο υλικό είναι φτιαγμένες άραγε αυτές οι κλωστές…

Κάπως έτσι  ξεκίνησε ένα παραμύθι, που μιλούσε για ένα κομμάτι λινάτσας που «φύτρωσε» στη γη!!!!!!!!

Μέσα από την παρουσίαση σχετικών εικόνων τα παιδιά γνώρισαν το λινάρι φυτό και τα διάφορα στάδια επεξεργασίας του, ώσπου να γίνει κλωστή και ύφασμα!!!

Τα στάδια έγιναν αφίσα με θέμα «Του λιναριού τα πάθη», τίτλος εμπνευσμένος από τη γνωστή παροιμία: «Πέρασε του λιναριού τα πάθη».

Υπάρχουν άραγε κι άλλα υφάσματα που φτιάχνονται από φυτά… Διαβάζοντας τις ετικέτες στη σχολική μας φόρμα ανακαλύψαμε τα βαμβακερά…

Μιλήσαμε για το φυτό βαμβάκι και μέσα από σχετικές διαφάνειες «επισκεφτήκαμε» βαμβακοκαλλιέργειες, εκκοκκιστήρια ….. και κλωστοϋφαντουργίες !!

Με τον καρπό του βαμβακιού φτιάξαμε χριστουγεννιάτικο στεφάνι!!

Μια μεγάλη λίστα με ρούχα που «φύτρωσαν» στο χωράφι καταγράφηκε στον πίνακα !!!!!

Καλλιτεχνική έμπνευση,  δημιουργική διάθεση και γνώσεις συνδυάστηκαν μ΄ έναν τρόπο μοναδικό!!!!!

Αποτέλεσμα; Τα καταπληκτικά χριστουγεννιάτικα τελαράκια!!!!!! Θα σας περιμένουν να τα αγοράσετε στο χριστουγεννιάτικο Bazaar !!!!!!!!!


Return to top of page