Skip links

Παρουσίαση του Loess Project στους μαθητές της β΄ Γυμνασίου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της β΄ Γυμνασίου της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση – ενημέρωση για το διεθνές πρόγραμμα  Loess «Literacy boost through an Operational Educational Ecosystem of Societal actors on Soil health». Το πρόγραμμα ξεκίνησε την εφαρμογή του στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2014. Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Απόφασης «Μια συμφωνία για το έδαφος στην Ευρώπη – A Soil Deal for Europe», είκοσι οργανισμοί ενώνουν τις προσπάθειές τους για τρία χρόνια με σκοπό τη χαρτογράφηση, τη συν-δημιουργία και την αξιολόγηση μεθοδολογιών και εργαλείων σε δεκαπέντε χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο προβλέπει την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων για την προώθηση της ευαισθητοποίησης, της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ή της δια βίου μάθησης (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, επαγγελματική κατάρτιση, τριτοβάθμια, γενικό κοινό) σχετικά με τη σημασία της υγείας του εδάφους και τις επιδράσεις αυτής στην οικονομία, στο περιβάλλον και στην ίδια την κοινωνία.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας ενημερώθηκαν για την ευρύτερη σημασία των μικροοργανισμών του εδάφους και πώς αυτοί συμβάλλουν στη γονιμότητά του, στη θρέψη των φυτών και μέσω αυτών στη δική μας θρέψη και υγεία. Επίσης συζητήθηκε η σημασία των μικροοργανισμών για την κλιματική αλλαγή, τον κύκλο του νερού, τη θερμορύθμιση του πλανήτη, την προστασία των εδαφών από τη διάβρωση και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη μας.

Τα παιδιά έθεσαν στους εξαίρετους ομιλητές τις απορίες τους και τα ερωτήματά τους με αποτέλεσμα μια συζήτηση υψηλού ενδιαφέροντος για ένα τόσο σημαντικό περιβαλλοντικό και ταυτόχρονα κοινωνικό θέμα.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους του Loess Project κύριο Μιχάλη Φραγκιαδάκη, Γεωπόνο, και την κυρία Σοφία Τσιορτού, Ελληνίδα Εταίρο του Ευρωπαϊκού Έργου , που μέσω της εμπειρίας τους και των πολύτιμων γνώσεων τους πρόσφεραν σημαντικά ερεθίσματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και νέες γνώσεις στους μαθητές μας.


Return to top of page