Skip links

Όσα μπορεί να μας πει ένας πίνακας ζωγραφικής

Στόχος μας δεν είναι μονάχα να μαθαίνουμε ιστορία, δηλαδή να γνωρίζουμε ιστορικά γεγονότα και πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους. Βαθύτερος και πιο ουσιαστικός στόχος μας είναι να μάθουμε πώς να μαθαίνουμε ιστορία. Προσπαθώντας να κατανοήσουμε από πού μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες και γνώση, η οποία δεν εξαντλείται μονάχα στα κείμενα των βιβλίων μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού ήρθαν σε επαφή με πηγές, με επιπλέον κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, εκπαιδευτικά βίντεο και παρουσιάσεις αλλά και πίνακες ζωγραφικής. Ιδιαίτερα οι τελευταίοι είχαν πολλά να πουν στα παιδιά!

Οι μαθητές στο σύνολό τους συνειδητοποίησαν πόσο σημαντική ήταν η επίδραση της Ελληνικής Επανάστασης στη θεματολογία της τέχνης εκείνης της εποχής αλλά και μεταγενέστερα. Εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι ξένοι ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από πρόσωπα και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης δημιουργώντας πραγματικά αριστουργήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε αναλυτικά ο πίνακας του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, όπου διαφαίνονται ο Κοραής και ο Ρήγας να βοηθούν την Ελλάδα να εγερθεί. Σε πρώτο επίπεδο τα παιδιά διέκριναν τους συμβολισμούς που κρύβει ο πίνακας, ενώ προχώρησαν ακόμα περισσότερο με οδηγούς την κριτική τους σκέψη και τη δημιουργικότητά τους «ζωντανεύοντας» τον πίνακα, δηλαδή δίνοντας φωνή στον Αδαμάντιο Κοραή και τον Ρήγα Φεραίο! Προσπάθησαν να «ακούσουν» τα εμψυχωτικά λόγια των δυο αυτών σπουδαίων προσωπικοτήτων προς την Ελλάδα!

Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους ανταμείβουν τον κόπο τους και εντυπωσιάζουν!


Return to top of page