Skip links

«Όλοι διαφορετικοί όλοι ίδιοι»

Δράση για τα δικαιώματα των παιδιών από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Δημοτικού του Σχολείου μας με αφορμή τη 13η ενότητα του βιβλίου της Γλώσσας «Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι» μίλησαν για τα δικαιώματα των παιδιών και επικεντρώθηκαν στο θεμελιώδες και αναφαίρετο δικαίωμα του σεβασμού στη διαφορετικότητα.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μέσα από ποικίλες δράσεις και ερεθίσματα που τους δόθηκαν.

Αρχικά, επεξεργάστηκαν αφηγηματικό κείμενο χρησιμοποιώντας απόσπασμα από το βιβλίο της συγγραφέως Λείας Χατζοπούλου – Καραβίας «Το σχολείο του κόσμου» καθώς και αφίσα της      Unicef που αναφέρεται στα δικαιώματα των παιδιών.

Επιπλέον, επεξεργάστηκαν απόσπασμα από το βιβλίο της συγγραφέως Μαρίας Μηνιάδου «Παιδιά στα χίλια χρώματα» και συγκεκριμένα το κείμενό της με τον τίτλο «Η 5η Βασική Αρχή των Δικαιωμάτων των Παιδιών». Η συγκεκριμένη αρχή αναφέρεται στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η ανάλυση του συγκεκριμένου κειμένου έδωσε την ευκαιρία για να αναπτυχθεί συζήτηση για τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Νοεμβρίου 1989 και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 191 χώρες. Στην Ελλάδα η επικύρωση πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.

Η δράση ολοκληρώθηκε με αφίσες που δημιούργησαν οι μαθητές στο σύνολό τους που είχαν ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα του παιδιού.


Return to top of page