Skip links

Υπογραφή Συμφώνου για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση»

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και των Εκπαιδευτηρίων Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» υπέγραψαν την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, ο κύριος Δημήτρης Αντωνόπουλος και ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού, κύριος  Κώστας Γιαννόπουλος.

Είναι η πρώτη φορά που η ήδη άριστη σχέση αμοιβαίας υποστήριξης και συνεργασίας μεταξύ ενός Εκπαιδευτικού Οργανισμού και του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επισφραγίζεται με την υπογραφή Συμφώνου, που ως απώτερο σκοπό έχει την από κοινού ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών. Με στόχο επίσης, την ενίσχυση των διαδικασιών ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για θέματα παιδικής κακοποίησης – παραμέλησης, οικονομικής – σεξουαλικής  εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων, την προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών όπως επίσης την προώθηση στα παιδιά της κουλτούρας του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης οι δυο πλευρές ανέλαβαν την κοινή δέσμευση να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη και πιο άμεση επίτευξή τους.  

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και τα Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου «Εκπαιδευτική Αναγέννηση» δεσμεύτηκαν, μεταξύ άλλων, να προωθήσουν τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων των Εκπαιδευτηρίων στο Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπου κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να γίνει εθελοντής και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τόσο τα δικά του όσο και κάθε παιδιού σε ανάγκη. Το όραμα του YouSmile είναι ένας κόσμος στον οποίο η φωνή των παιδιών και των νέων ανθρώπων θα λαμβάνεται υπόψη από όλους τους ενήλικες στη λήψη αποφάσεων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τα μεμονωμένα παιδιά εθελοντές, τα σχολεία αποτελούν έναν από τους πιο πολύτιμους αρωγούς του YouSmile. Σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς το YouSmile οργανώνει Πανελλαδικές Καμπάνιες Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης, τα μαθητικά βραβεία YouSmile Awards καθώς επίσης και Δράσεις Εθελοντισμού. Το YouSmile είναι αναγνωρισμένο ως επίσημο εργαλείο του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων για την προώθηση της δημιουργικότητας, της επικοινωνίας και της συμμετοχής των παιδιών και των νέων.

Στο πλαίσιο επίσης της αμοιβαίας υποστήριξης, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα  πραγματοποιεί οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις στους μαθητές και μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες, με σκοπό:

  • την ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους
  • την ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων απέναντι σε κινδύνους (κακοποίηση, ενδοσχολική βία και εκφοβισμός, ασφάλεια στο διαδίκτυο, εξαφανίσεις) που πιθανά να αντιμετωπίσει ένα παιδί.

Επιμέρους τομείς της Συνεργασίας αποτελούν η συμμετοχή της εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας του Οργανισμού στις ενημερωτικές ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνουν τα Εκπαιδευτήρια σε θεματικές που σχετίζονται με τις δράσεις του Οργανισμού όπως η Βία, Εξαφάνιση, bullying, σεξουαλική παρενόχληση, εθελοντισμός, όπως επίσης η συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων στις εκστρατείες που διοργανώνει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ετησίως με στόχο την υποστήριξη παιδιών και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης.

Παράλληλα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει τη δέσμευση να πραγματοποιεί δράσεις προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής στους μαθητές και μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων με την έγγραφη συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων, ενώ για την υλοποίηση των ανωτέρω θέτει στη διάθεση των εκπαιδευτικών την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για τη διαχείριση διαφόρων θεμάτων που ενδέχεται να ανακύψουν. Η Γραμμή είναι στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, επιστημονικά προσανατολισμένους σε θέματα παιδιών, λειτουργεί 24ώρες την ημέρα και 365 ημέρες τον χρόνο ενώ ταυτόχρονα είναι δωρεάν και ανώνυμη.


Return to top of page