Skip links

Το Σχολείο μας συμμετέχει ως Χορηγός στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου που έρχεται στην Αθήνα

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση συμμετέχει ως Χορηγός στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 18 Δεκεμβρίου 2022 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Το Σχολείο μας έχει αναλάβει τη διεξαγωγή του Μαθηματικού Διαγωνισμού Γρίφων “Με χαρτί και μολύβι” που θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου και ώρες 14:00-16:30. Τον συντονισμό του Διαγωνισμού έχουν αναλάβει ο κύριος Κώστας Λάττας καθηγητής Μαθηματικών της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης και ο κύριος Μιχάλης Λάμπρου καθηγητής Μαθηματικών.

Το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε πρώτα στο Καστελλόριζο και στη συνέχεια στην Πάτρα, διοργανώνεται από το Μουσείο Γρίφων Καστελλόριζου και το Σωματείο Ε.Ν.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών) και πρόκειται να μετατρέψει κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, σε «θεματοφύλακα» της γνώσης και σε κέντρο εξερεύνησης.

Γιατί το Φεστιβάλ Γρίφων έρχεται στην Αθήνα;

Το Καστελλόριζο φαντάζει ως μια μικρή κουκίδα. Όσο μικρή όμως είναι μια κουκίδα, τόσο περισσότερη συμπυκνωμένη γνώση μπορεί να παράξει και να τη διοχετεύσει με μια άνευ προηγουμένου ορμή. Και ποια άλλη πόλη θα μπορούσε να λάβει με βέλτιστο τρόπο αυτόν τον πολιτισμό, από την πρωτεύουσα του πολιτισμού; 

Γιατί Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου;

Το Καστελλόριζο, όλως παραδόξως, διακρίνεται και στους γρίφους: το 2020 ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων, ίδρυσε το ομώνυμο Μουσείο, το οποίο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως. Πρόσφατα δε, ανακηρύχθηκε Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS).

Στο Φεστιβάλ της Αθήνας οι Γρίφοι συναντούν τις επιστήμες και τον πολιτισμό μέσα από πρωτότυπες δράσεις, εκθέσεις, διαγωνισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια. Οι 50 και πλέον ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί, συνοδοιπόροι στην κοινή αυτή προσπάθεια, θα καθοδηγήσουν  μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να διασκεδάσουν, να πειραματιστούν και να δοκιμάσουν, αλλά και να εκφραστούν δημιουργικά. Αφού λοιπόν κατανοήσουν φαινομενικά δύσκολες έννοιες, μέσω λογικών και εκπαιδευτικών γρίφων, η εμπειρία της εκμάθησης επιστημών γίνεται πιο αποτελεσματική και απολαυστική.

Είναι ένα φεστιβάλ εθνικής σημασίας που πηγάζει μέσα από τα σπλάχνα του ακριτικού Καστελλορίζου και έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις πως πρέπει να  γίνει ένας θεσμός. Ένας θεσμός που μέσω της εξαγωγής σπάνιου (για τα παγκόσμια δεδομένα) παραδοσιακού πολιτισμού θα φέρει το απομονωμένο νησί στο κέντρο του διεθνούς επιστημονικού ενδιαφέροντος.

Προσμένοντας αυτή η ευχή να γίνει επιτέλους πραγματικότητα, και με μια μοναδική επικοινωνία της επιστήμης, το Φεστιβάλ Γρίφων μετά τις εθνικές περιπλανήσεις του θα ανοίξει  στο μέλλον πανιά και στο διεθνές στερέωμα, με όραμα, το Καστελλόριζο να καθιερωθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο δημιουργίας ποιοτικών και καινοτόμων γρίφων.

Σας περιμένουμε στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο για μια τριήμερη γιορτή με παιχνίδια, εκθέσεις, διαγωνισμούς, και…επίσκεψη στο Χωριό του Άι Βασίλη!

Κι όπως το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ Γρίφων είναι η Μέδουσα, ένα ελκυστικό και συνάμα τρομακτικό σύμβολο, έτσι και το ίδιο το Φεστιβάλ Γρίφων θα μετατρέψει τις συνήθως αποτρεπτικές και τρομακτικές επιστήμες σε άκρως ελκυστικές και αγαπημένες. 

Πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του στο Link: https://kastellorizofestival.com

Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2022 στη Βιβλιοθήκη της Βουλής τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

Return to top of page