Skip links

Συνάντηση με τον καλλιτέχνη, Κώστα Τσόκλη

Την Πέμπτη 17 Μαΐου, οι μαθητές του Δημοσιογραφικού Ομίλου του Σχολείου μας, καθώς και μαθητές του Ομίλου Εικαστικών είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ατελιέ του καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ορισμένα έργα του καταξιωμένου καλλιτέχνη και να συνομιλήσουν μαζί του για τη ζωή και το έργο του. Οι μαθητές μας είχαν προετοιμάσει στοχευμένες ερωτήσεις και μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο άντλησαν πληροφορίες για την πορεία της καριέρας του, τις επιδράσεις που δέχτηκε αλλά και τον τρόπο που τις αφομοίωσε στο δικό του έργο.

Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας Έλληνας καλλιτέχνης που έχει διακριθεί και τιμηθεί σε διεθνές επίπεδο. Έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό (κυρίως Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία), όμως, η αγάπη του για τη χώρα μας τον οδήγησε στην απόφαση να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα. Η τεχνική των έργων του είναι μεικτή και πολλές φορές οι πίνακές του εμπεριέχουν και στοιχεία γλυπτικής.

Ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες έχει τιμηθεί στην Ελλάδα είναι οι ακόλουθες:

1) 2011: Εγκαίνια του Μουσείου Κώστα Τσόκλη στην Τήνο.

2) Νοέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016: Αφιέρωμα από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στον ίδιο για τα 85 χρόνια της ζωής του.

3) Μάιος 2018 – Ιούλιος 2018 : Αφιέρωμα από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το οποίο φιλοξενεί το Μουσείο Κώστα Τσόκλη.

Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για να γνωρίσουν οι μαθητές μας έναν εν ζωή κορυφαίο καλλιτέχνη, ο οποίος – ακόμα και σήμερα – έχει ενεργό και δυναμική παρουσία. Η συζήτηση μαζί του βοήθησε να δουν και μια άλλη οπτική της καθημερινότητας, να προβληματιστούν, να ευαισθητοποιηθούν, καθώς όπως έχει πει και ο Νίκος Καζαντζάκης, «ο καλλιτέχνης είναι ο πιο υπεύθυνος και ευαίσθητος σεισμογράφος του καιρού του».

Τους μαθητές συνόδευσαν στην εκπαιδευτική επίσκεψη οι καθηγήτριες του Σχολείου μας, κυρίες Σ. Γατοπούλου και Β. Κεφαλά.

Return to top of page