Skip links

Σπουδαίοι πολιτισμοί και μνημειώδη έργα

Στο πλαίσιο της 2ης Ενότητας της Μελέτης Περιβάλλοντος «Ο πολιτισμός των Ελλήνων και των άλλων λαών», οι μαθητές της Δ’ Δημοτικού σύγκριναν το «χθες» με το «σήμερα» αναγνωρίζοντας την επίδραση και τη συνέχεια στοιχείων του παρελθόντος.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον προσεγγίστηκε στην τάξη η έννοια του «πολιτισμού», η οποία περιλαμβάνει καθετί μικρό ή μεγάλο που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο, οι μαθητές παρακινήθηκαν να ανατρέξουν σε κατάλληλες πηγές και να γνωρίσουν περισσότερα για σπουδαίους πολιτισμούς και μνημειώδη έργα τους.

Με στόχο σταδιακά να αποκτήσουν επιθυμητές ερευνητικές δεξιότητες, τα παιδιά, λειτουργώντας κυρίως σε ολιγομελείς ομάδες, αντάλλαξαν πληροφορίες, συντονίστηκαν και κατάφεραν να ολοκληρώσουν πολύ αξιόλογες εργασίες.

Άλλοι κατασκεύασαν μακέτες διάσημων μνημείων της αρχαιότητας που έχουν χαρακτηριστεί ως «θαύματα», άλλοι δημιούργησαν πρωτότυπα βίντεο ή παρουσιάσεις Power Point, άλλοι προτίμησαν να παρουσιάσουν κάποιο θεατρικό δρώμενο ή να καταγράψουν σε πολύχρωμα χαρτόνια σημαντικά στοιχεία από την πολιτιστική κληρονομιά των λαών αυτών.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση κατά την οποία οι μαθητές συνεργάστηκαν και εκφράστηκαν δημιουργικά εντοπίζοντας ομοιότητες, διαφορές και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των λαών αναπτύσσοντας παράλληλα θετική στάση απέναντι στη διαφορετικότητα.


Return to top of page