Skip links

Διαθεματικό πρόγραμμα της Α΄ Δημοτικού με θέμα «Ζώα που Κινδυνεύουν»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ Δημοτικού συμμετείχαν στο διαθεματικό πρόγραμμα με θέμα «Ζώα που Κινδυνεύουν», το οποίο αφορά στα μαθήματα της Γλώσσας, των Μαθηματικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Εικαστικών.

Οι επιμέρους στόχοι που τέθηκαν σε κάθε μάθημα ήταν οι εξής:

Στο μάθημα της Γλώσσας, οι στόχοι που τέθηκαν ήταν οι μαθητές να μάθουν να βάζουν λέξεις σε αλφαβητική σειρά, να εξασκήσουν την αναγνωστική τους ικανότητα, να εξοικειωθούν με την ανάγνωση παραμυθιών ή μύθων με ήρωες τα ζώα, να μάθουν να αποκωδικοποιούν τη γραπτή πληροφορία και να παράγουν  γραπτό λόγο.

Στα Μαθηματικά, ο στόχος ήταν να αναπαραστήσουν ισοδυναμίες και αναλογίες.

Στο μάθημα της  Μελέτης Περιβάλλοντος, οι στόχοι ήταν να γνωρίσουν τα ζώα της Ελλάδας που βρίσκονται υπό την απειλή εξαφάνισης καθώς και τις αιτίες που οδηγούν στην εξαφάνιση των ζώων, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα ίδια τα παιδιά, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν άλλες ομάδες σχετικά με το πρόβλημα αναλαμβάνοντας έναν πιο ενεργό ρόλο, αυτό του εθελοντή.

Στο μάθημα των Εικαστικών, στόχος ήταν η εικαστική αναπαράσταση των αιτιών που απειλούν τα ζώα.

Οι παραπάνω στόχοι εκπληρώθηκαν με την οργάνωση κινητικού παιχνιδιού και επιτραπέζιου, όπως σύνθεση παζλ, ανάγνωση κειμένων με περιεχόμενο εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, παραμυθιών και μύθων, με την παραγωγή γραπτού λόγου, όπου ο μαθητής ως «λειτουργικός αναγνώστης» καταγράφει με τον δικό του τρόπο τις πληροφορίες που διάβασε μόνος του και τέλος με τη συμμετοχή του σε ομαδικά εικαστικά έργα.

Κάθε τμήμα ανέλαβε να προσεγγίσει με διαφορετικό εικαστικό τρόπο το δικό του μήνυμα ευαισθητοποίησης σχετικά με τις αιτίες που απειλούν τα ζώα του τόπου μας.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν ουσιαστικά στην ανάληψη ενεργών ρόλων σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής τους.


Return to top of page