Skip links

«Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω»: Οι μαθητές της Α’ Δημοτικού στο Μουσείο Πειραμάτων

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2020 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Πειραμάτων και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Προσέχω, φροντίζω, ανακυκλώνω» που έχει ως στόχο την εξοικείωση των παιδιών με την έννοια της ανακύκλωσης και το οφέλη που προκύπτουν, όταν εφαρμόζεται σωστά.

Η ανακύκλωση πρέπει να είναι τρόπος ζωής και καθημερινή συνήθεια. Για τον λόγο αυτό οι μικροί μαθητές μας μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες έμαθαν για τις ομάδες σκουπιδιών, τα ανακυκλώσιμα  υλικά και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν σχετικά με την ανακύκλωση. Απήλαυσαν το πρόγραμμα και συμμετείχαν ανά ομάδες  στη διεξαγωγή των πειραμάτων και δραστηριοτήτων που πραγματοποίησαν. Τα σημεία του προγράμματος που κέντρισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον τους ήταν το «Οικολογικό τρελομπαλάκι» από ανακυκλωμένο πλαστικό με το οποίο έκαναν ένα πείραμα χημείας, τα  «Ζωάκια» που βοηθούν στη δημιουργία λιπάσματος από σκουπίδια, καθώς τα παρατηρούσαν στο μικροσκόπιο, η «Τουρίστρια από άλλο πλανήτη»,  που με τη συμπεριφορά της αποκάλυψε τις επιπτώσεις των μη οικολογικών συνηθειών στο περιβάλλον!

Τώρα, το μόνο που μένει είναι η γνώση, που αποκόμισαν τα παιδιά με αφορμή αυτή την επίσκεψη, να καρποφορήσει στην πράξη. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να εμπλέξουμε  σε καθημερινή βάση τους μικρούς μαθητές μας στη συνήθεια της ανακύκλωσης ξεκινώντας από το περιβάλλον της τάξης κι ευχόμαστε να συνεχιστεί αυτή η συνήθεια στο κάθε σπίτι με τη βοήθεια της οικογένειας, γιατί η ανακύκλωση είναι, «Ζήτημα αρχής, είναι ζήτημα ζωής!». 


Return to top of page