Skip links

«Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης υποδέχτηκαν την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022 τα Special Olympic Hellas, στο πλαίσιο του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Παίζουμε μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.».

Τα παιδιά συναντήθηκαν με τους αθλητές του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ηλιούπολης «Παναγία Ευαγγελίστρια», τους οποίους συνόδευσε ο προπονητής τους, κύριος Πάνος Καρβελάς, και συμμετείχαν από κοινού σε βιωματικές αθλητικές δράσεις και σε αγώνες ποδοσφαίρου μαζί με αθλητές των Special Olympics Hellas, με στόχο την ευαισθητοποίηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την ενίσχυση της ομαδικότητας και τη συμπερίληψη.

Oι μαθητές του Σχολείου μας συγκεντρώθηκαν στο Θέατρο όπου πραγματοποιήθηκε το θεωρητικό μέρος της δράσης.  Μέσα από μια διαδραστική παρουσίαση, ο κύριος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, προπονητής των Special Olympics Hellas στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης και συντονιστής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, ενημέρωσε τους μαθητές μας σχετικά με τη νοητική αναπηρία και την αποστολή των Special Olympics. Οι μαθητές έθεσαν τις ερωτήσεις τους και ταυτόχρονα απάντησαν σε κουίζ γνώσεων έχοντας εμπεδώσει βιωματικά σημαντικές έννοιες και αξίες.

Ακολούθησε το βιωματικό μέρος στο γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο περιλάμβανε ενταξιακές αθλητικές δραστηριότητες και αγώνες ποδοσφαίρου με τη συμμετοχή μεικτών ομάδων μαθητών μας και αθλητών Special Olympics του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ηλιούπολης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια σπουδαία εμπειρία ζωής, να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση τους και να αντιληφθούν ότι είναι πιο ωραίο όταν παίζουμε μαζί και μαθαίνουμε μαζί!

Οι μαθητές που δεν κληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στο βιωματικό μέρος, συνέθεσαν το κοινό των αγώνων ποδοσφαίρου. Με ένθερμο τρόπο παρακολούθησαν και εμψύχωσαν τόσο τους συμμαθητές τους όσο και τους αθλητές και αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης.

Συντονιστής του Πρακτικού Μέρους του Προγράμματος ήταν ο Προπονητής Ποδοσφαίρου των Special Olympics Hellas και Συντονιστής του Εκπαιδευτικού Προγράμματος, κύριος Φώτης Δρούγκας.

Τη συνολική διαδικασία ως προς την υλοποίηση και τον συντονισμό υποστήριξαν η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου και δασκάλα της ΣΤ’ Δημοτικού κυρία Τζένη Νινιού, οι δάσκαλοι της ΣΤ΄ Δημοτικού κύριος Νίκος Παπαδρακάκης, κυρία Μαριαρένα Κασιδάκη, κύριος Αλκαίος Αβδελάς και κυρία Αθηνά Πατσούμη και οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης, κύριος Δημήτρης Αρβανίτης, κύριος Απόστολος Ζερβογιάννης και κυρία Μαρία Λυκουργιώτη.

Θερμά συγχαρητήρια στους προπονητές των Special Olympics Hellas, στους δασκάλους της Στ’ Δημοτικού και στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής που συνεργάστηκαν και υποστήριξαν με ουσιαστικό τρόπο τη δράση, δίνοντας την ευκαιρία να συναντηθούν οι αθλητές των Special Olympics Hellas με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης και να συμμετάσχουν σε μια δράση – μάθημα ζωής για παιδιά και για ενήλικες εξ’ ίσου!

Ήδη προγραμματίζεται η δεύτερη δράση του πρακτικού μέρους του Προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

* Το Πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.» (Play Unified: Learn Unified.) είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό και βιωματικό πρόγραμμα που υλοποιούν τα Special Olympics International σε 22 χώρες, με τη δωρεά και αμέριστη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με και χωρίς νοητική αναπηρία να συμμετέχουν από κοινού σε αθλητικές δράσεις και ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους σχετικά με τη νοητική αναπηρία, με στόχο να ευαισθητοποιήσει, να σπάσει στερεότυπα, να δημιουργήσει το αίσθημα της αποδοχής και της συνεισφοράς, να προωθήσει τη συνεργασία ατόμων με και χωρίς νοητική αναπηρία, εντός και εκτός γηπέδων, και τελικά να προάγει την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς προκαταλήψεις απαλλαγμένο από φαινόμενα εκφοβισμού και αποκλεισμού.

Μέχρι σήμερα, 4.300 μαθητές με και χωρίς νοητική αναπηρία και αθλητές των Special Olympics Hellas εκπαιδεύτηκαν και συμμετείχαν μαζί σε ενταξιακές, αθλητικές δράσεις, 14.500 μαθητές και αθλητές από όλη την Ελλάδα ενημερώθηκαν και μυήθηκαν στις αξίες της συμπερίληψης και της ένταξης και 652 προπονητές και καθηγητές εκπαιδεύθηκαν, υποστήριξαν και καθοδήγησαν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους συμμετέχοντες.

(Πηγή: www.specialolympicshellas.gr)


Return to top of page