Skip links

Οι μαθητές της Γ΄ Δημοτικού στο Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 οι μαθητές όλων των τμημάτων της Γ’ Δημοτικού επισκέφτηκαν το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και περιηγήθηκαν στις Εκθέσεις «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» και «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια», γνωρίζοντας δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πτυχές του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Η Έκθεση «Αρχαία Ελλάδα – Οι Απαρχές των Τεχνολογιών» παρουσιάζει 100 εκθέματα σε 24 θεματικές ενότητες. Μέσα από το τρίπτυχο «επιστήμη – μύθος – καθημερινή ζωή» οι μαθητές μας απόλαυσαν μια πρωτότυπη εκπαιδευτική και μουσειακή εμπειρία, γεμάτη εναλλαγές και γόνιμα ερεθίσματα, που βασίζεται στη διάδραση, τη συμμετοχικότητα, την ανακαλυπτική προσέγγιση και την αγωγή του βλέμματος. Η βιωματική γνωριμία με επιλεγμένα εκθέματα από το εξειδικευμένο προσωπικό στηρίζεται στην αλληλεπίδραση και αποτελεί μια στοχευμένη και δυναμική διαδικασία. Από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι μαθητές μας αντιλήφθηκαν πως οι βάσεις για πολλές κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού, όπως η ατμοκίνηση και η αεριοπροώθηση, ο υπολογιστής και οι ρομποτικές κατασκευές, είχαν τεθεί ήδη από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Επιπλέον προσέγγισαν εκθέματα όπως το σταθερό και το κινητό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος που αποτέλεσε μια θαυμάσια αφορμή για να μυηθούν στο θέμα του μύθου και του ρόλου του στην καθημερινότητα, εν προκειμένω παρακολουθώντας μια «εφαρμογή» ανάγνωσής του μέσω του θεάτρου. Μια στάση σε εκθέματα που σχετίζονται με τις ανθρώπινες ανάγκες, όπως η θεραπαινίς και η οινόχη του Φίλωνος, η ύσπληγα και ο ανυψωτικός γερανός, φώτισε άγνωστες πτυχές του ατομικού και του δημόσιου βίου και διεύρυνε τις γνώσεις των μαθητών για την αρχαιότητα.

Η έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» στεγάζεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο 200 τ.μ., που έχει σχεδιαστεί με όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Αποτελεί ένα εντυπωσιακό πανόραμα από 42 πλήρως λειτουργικά, ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα της αρχαιότητας, καρπό πολυετούς έρευνας και μελέτης του ιδρυτή του μουσείου Κώστα Κοτσανά.

Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα δίνουν τη σκυτάλη στη λύρα του Ερμή και στον ελικώνα του Πυθαγόρα, σε ένα μουσικό ταξίδι όπου οι μαθητές έζησαν μια βιωματική εμπειρία στον συναρπαστικό αλλά και συνάμα άγνωστο κόσμο της αρχαιοελληνικής μουσικής. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζεται η εκθεσιακή ενότητα «Παιχνίδια στρατηγικής και επίδειξης» με επιλεγμένα πλήρως λειτουργικά ανακατασκευασμένα παιχνίδια με τα οποία έπαιζαν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.


 

Return to top of page