Skip links

Οι μαθητές της γ΄ Γυμνασίου στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Οι μαθητές της γ’ γυμνασίου την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024 είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα εμβληματικό, μοντέρνο, λιτό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας, που φιλοξενεί μόνιμες συλλογές αλλά και περιοδικές εκθέσεις σπουδαίων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην αναδρομική Έκθεση της Χρύσας Ρωμανού που εντάσσεται στο πλαίσιο εκθέσεων με θέμα «Αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο» εστιάζοντας κυρίως στις Συλλογές γυναικών Καλλιτεχνών όπως της Δ. Διδασκαλοπούλου, της Χρ. Ρωμανού, της Λ. Παπακωνσταντίνου, της Δ. Ανεσιάδου, τα έργα και οι θεματικές των οποίων θίγουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Τα εκθέματα συγκέντρωσαν τόσο το ενδιαφέρον των μαθητών που δεν δίστασαν να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες από την ξεναγό μας και να εμπλακούν σε μια άκρως δημιουργική συζήτηση.

Η Χρύσα Ρωμανού (1931-2006) είναι μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες καλλιτέχνιδες που αναδύθηκαν τη δεκαετία του 1960.

Το έργο της χαρακτηρίζεται από τις ανοιχτές αφηγηματικές δομές, τη μηχανική αναπαραγωγή, το τυχαίο, τη διαφάνεια και το παιχνίδια. Από τα πρώτα της βήματα, το μοτίβο του λαβύρινθου, τα ταξίδια, η κριτική στην κοινωνία της κατανάλωσης, το πολιτικό ενδιαφέρον για τις κοινωνικές ανισότητες και την αδικία, ο εκδημοκρατισμός της τέχνης, η ώσμωση τέχνης και καθημερινότητας επανέρχονται ως κεντρικοί θεματικοί άξονες και εξελίσσονται όσο η καλλιτέχνης ωριμάζει και μεταβάλλεται το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον.

Η έκθεση «Η αναζήτηση της ευτυχίας για όσους περισσότερους γίνεται» περιλαμβάνει έργα από όλες σχεδόν τις ενότητες της δουλειάς της προκειμένου να αναδείξει τη συνάφεια και την οργανική σχέση μεταξύ τους.


Return to top of page