Skip links

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού στο Μουσείο Αφής

Οι μαθητές της Β’ Δημοτικού του Σχολείου μας στο πλαίσιο των εξωσχολικών – εκπαιδευτικών επισκέψεων βρέθηκαν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδας, στην Καλλιθέα.

Οι μικροί μας μαθητές, αρχικά, πραγματοποίησαν συζήτηση με την ξεναγό του Μουσείου για τους τυφλούς και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, δίνοντας έμφαση στις δυσκολίες των ατόμων αυτών αλλά και στο γεγονός ότι η ακοή και η αφή αποτελούν το βασικό τους εργαλείο για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Ιδιαίτερη βάση δόθηκε στους τρεις τρόπους που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη την μετακίνηση των ατόμων με περιορισμένη ή και καθόλου όραση στο δρόμο: το λευκό μπαστούνι , τον εκπαιδευμένο σκύλο – οδηγό και τον συνοδό.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Μουσείο και να αντιληφθούν τα εκθέματα μόνο με την αφή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες των δύο και εναλλάξ φόρεσαν μάσκα και ανέλαβαν τον ρόλο του συνοδού. Οι συνοδοί προσπάθησαν να καθοδηγούν με προσοχή τους μη βλέποντες συμμαθητές τους στον χώρο και παρακινήθηκαν να αγγίξουν τα εκθέματα, να τα ψηλαφίσουν, να προβληματιστούν και να αυτενεργήσουν. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος εκτός των άλλων τους ευαισθητοποίησε και σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Μετά την ολοκλήρωση της «ιδιαίτερης» αυτής ξενάγησης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα έξι βασικά σημεία του συστήματος γραφής και ανάγνωσης των τυφλών, τον κώδικα Braille, και να δουν από κοντά βιβλία και γραφομηχανές που χρησιμοποιούν τυφλοί μαθητές σήμερα. Τέλος, κάθε μαθητής παρέλαβε ένα φυλλάδιο με το αλφάβητο του κώδικα Braille και είχε την ευκαιρία να γράψει το όνομά του στο νέο για εκείνον σύστημα γραφής!


Return to top of page