Skip links

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Οι μαθητές της Β’ Λυκείου του Σχολείου μας την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά προγράμματα.

Οι μαθητές της από την Ανθρωπιστική Κατεύθυνση και την Κατεύθυνση Υγείας έλαβαν μέρος στο Πρόγραμμα «Δραματοποιώντας Θαύματα στη Β/θμια Εκπαίδευση: Διαφορετικότητα, Αυτενέργεια, Αντιρατσισμός».

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τις έννοιες της διαφορετικότητας, της αυτενέργειας και του σεβασμού για τον Άλλο, μέσα από βιωματικές εμπειρίες παιχνιδιού, δραματοποίησης και διερεύνησης. Με αφορμή μια ιστορία οι μαθητές και οι μαθήτριες διερεύνησαν στάσεις, συμπεριφορές και αξίες που σχετίζονται με το «είναι» και το «φαίνεσθαι». Μέσω του προγράμματος οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη δημιουργική παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας, και εξέτασαν τις θεματικές μέσω της Λογοτεχνίας, της Βιολογίας, της Φιλοσοφίας, της μυθολογίας, της λαογραφίας, της ιστορίας, της θρησκείας και του πολιτισμού.

Οι μαθητές της Οικονομικής Κατεύθυνσης παρακολούθησαν το Πρόγραμμα «Πλούτος και Φτώχεια» μέσω του οποίου νοηματοδότησαν την έννοια της φτώχιας και τέθηκαν ερωτήματα για το ποιοι είναι τελικά οι φτωχοί και ποιοι οι πλούσιοι στον σύγχρονο κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές αναγνώρισαν τις πτυχές του κοινωνικού ζητήματος μέσα από την πολυτροπική και διαδραστική παρουσίαση του θέματος. Για την αναζήτηση των αιτιών μελέτησαν το φαινόμενο με όρους Μικροοικονομίας και Μακροοικονομίας με έναν τρόπο απλό, προσιτό και βιωματικό και προσέγγισαν τις έννοιες των αναγκών, της συμπεριφοράς καταναλωτή, του δείκτη οικονομικής ευημερίας, του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και του πληθωρισμού.

Στο τέλος των προγραμμάτων οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του Πανεπιστημίου, επισκέφθηκαν τη νέα βιβλιοθήκη που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, από την οποία και εντυπωσιάστηκαν. Ξεχωριστή ήταν η στιγμή που συνάντησαν τυχαία αποφοίτους του Σχολείου μας και νυν φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής Σχολής!


Return to top of page