Skip links

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου στη θεατρική παράσταση «Error 404»

Oι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ Λυκείου, με τη συνοδεία των καθηγητών τους επισκέφτηκαν το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και παρακολούθησαν τη θεατρική εφηβική παράσταση «ERROR 404», με θέμα τις επιπτώσεις από τη συνεχή επέκταση της τεχνολογίας και την επίδρασή της στη ζωή των ανθρώπων.

Το αφαιρετικό σκηνικό της συγκεκριμένης παράστασης τοποθετείται σε μια μελλοντική κοινωνία. Οτιδήποτε ανήκει στο παρελθόν είναι πια ξεχασμένο. Όλα τα ιστορικά γεγονότα έχουν περάσει στη λήθη. Η γραφή και η ανάγνωση έχουν αποκηρυχτεί από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και η όποια γνώση μεταλαμπαδεύεται με βίντεο και εικόνες. Όλα μοιάζουν τέλεια και λαμπερά, μέχρι τη στιγμή που μια παρέα νέων κάνει μια σημαντική ανακάλυψη που θα αλλάξει τη ζωή, όπως οι άνθρωποι τη γνώριζαν έως τότε.

Η παράσταση, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες στο θέατρο (multimedia, projection mapping κ.α) έφερε τους μαθητές αντιμέτωπους με ερωτήματα και ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τη συνεχή επέκταση της τεχνολογίας. Μέχρι ποιο σημείο είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε την ανεξαρτησία μας προκειμένου να έχουμε κάποιες ευκολίες; Τι σημασία έχει η γνώση, η παρατήρηση του παρελθόντος και της ιστορίας στην εξέλιξή μας; Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να ενστερνιστεί ένα μοντέλο ζωής όντας βυθισμένος σε μία «προστατευτική» άγνοια;

Ποιοι μηχανισμοί μπαίνουν σε λειτουργία, όταν το διακύβευμα είναι η ελευθερία της σκέψης; 

Μέσω των ερεθισμάτων που έδωσε η παράσταση, μαθητές και καθηγητές ήρθαν σε επαφή με κείμενα του Πλάτωνα («Ο μύθος του σπηλαίου») και με ιδέες που έχουν εκφραστεί από σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους, όπως ο Χ.Λ.Μπόρχες, ο Ε.Γκαλεάνο και Ζ.Ελίλ.

Στο τέλος της παράστασης οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ηθοποιούς και άλλους συντελεστές του θεατρικού έργου, που πρόθυμα και φιλικά εξήγησαν θέματα σχετικά με την προετοιμασία της παράστασης και απάντησαν στις απορίες των παιδιών.


Return to top of page