Skip links

Οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Οι μικροί μαθητές της Α΄ Δημοτικού της Εκπαιδευτικής Αναγέννησης στο πλαίσιο των εξωσχολικών – εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων επισκέφθηκαν την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019 του Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μόνος ή Μοναδικός;».

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν την Έκθεση «Μόνος ή Μοναδικός; Διαφορετικότητα & Ρατσισμός», να ενημερωθούν, να προβληματιστούν και να αναπτύξουν κριτική σκέψη για την αποδοχή της διαφορετικότητας του Άλλου, και την ειρηνική συνύπαρξη με αυτόν.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μαθητές της Α΄ Δημοτικού κατανόησαν την έννοια του ρατσισμού μέσω της σύγχρονης εκπαιδευτικής προσέγγισης «μαθαίνοντας μέσω της τέχνης».

Ειδικότερα, άντλησαν ποικίλα ερεθίσματα από εκθέματα, έργα ζωγραφικής και κατασκευές που έχουν δημιουργήσει συνομήλικοί τους, τα οποία αξιοποίησαν βιωματικά με ποικίλα εκφραστικά μέσα και εικαστικά παιχνίδια, με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων, με φύλλα εργασίας αλλά και με την καθοδήγηση των εμψυχωτών.

Τα 114 έργα ζωγραφικής, comics και κατασκευές παιδιών 3-14 ετών παρουσιάζουν την οπτική όχι μόνο του θύματος αλλά και του θύτη αναδεικνύοντας συναισθήματα φόβου και ανασφάλειας για τους διαφορετικούς πολιτισμούς ή για τη διαφορετικότητα που σχετίζεται είτε με την εξωτερική εμφάνιση, είτε με τις κινητικές, μαθησιακές και άλλες ιδιαιτερότητες των ανθρώπων.

Τα έργα που φιλοξενούνται στην Έκθεση προέρχονται από τη συλλογή του Μουσείου Παιδικής Τέχνης και από συνεργασίες του με το Κέντρο ΑμεΑ του Δήμου Ζωγράφου, το International Paint Pals-Youth Art Connection στην Ατλάντα της Αμερικής, το Διεθνές Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Όσλο της Νορβηγίας, το Μουσείο Παιδικής Τέχνης στη Χαμάντα της Ιαπωνίας και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.


Return to top of page