Skip links

Οι εκλογές της Ε΄ Δημοτικού

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Δημοτικού προσέγγισαν διαθεματικά την 3η Ενότητα του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής , με την οποία ήρθαν σε επαφή πρώτη φορά φέτος. Η συγκεκριμένη δράση άρχισε να πραγματοποιείται από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με στόχο να ολοκληρωθεί περίπου την ίδια περίοδο με τις βουλευτικές εκλογές του 2023, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε!

Ειδικότερα, αφού πραγματοποιήθηκε συζήτηση για το ισχύον πολίτευμα της Ελλάδας και τις αρχές που το διέπουν, καθώς και για τη σύσταση πολιτικών κομμάτων, ζητήθηκε από τους μαθητές που ήθελαν να καταγράψουν το όραμά τους και να το παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους, «ιδρύοντας» το δικό τους πολιτικό κόμμα, που θα κατέβαινε στις ενδοσχολικές εκλογές. Ύστερα τα παιδιά κατασκεύασαν τις δικές τους ταυτότητες, απαραίτητο μέσο, για να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Η βιωματική αυτή δράση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη σχολική αίθουσα. Κληρώθηκε η εφορευτική επιτροπή, στήθηκε το παραβάν, δόθηκαν τα ψηφοδέλτια και το «παιχνίδι ρόλων» ήταν έτοιμο.

Το αποτέλεσμα; Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν, διδάχτηκαν το βασικό λεξιλόγιο των εκλογών και απέκτησαν ουσιώδεις δεξιότητες, όπως η διαχείριση της νίκης και της ήττας και η επιλογή του κατάλληλου κριτηρίου για τη λήψη αποφάσεων (π.χ. ψήφος στις εκλογές).


Return to top of page